De digitale werkplek, nu belangrijker dan ooit

| 11 februari 2021

De digitale werkplek, nu belangrijker dan ooit

BlogHet voorbije jaar is er heel wat veranderd in zowel ons privéleven als op werkvlak. Deze ingrijpende veranderingen zijn natuurlijk de gevolgen van de huidige pandemie. COVID-19 zette onze wereld op z’n kop, maar zorgde ook voor een versnelde ontplooiing van de digitale werkplek. Plots werd thuiswerken de norm en moesten bedrijven zich razendsnel omvormen tot digitale werkomgevingen. Maar wat houdt het inrichten van zo’n digitale werkplek nu precies in? 

Wel, in deze blog leggen we u graag verder uit wat het uitbouwen van een digitaal kantoor inhoudt, welke impact het heeft op uw huidige kantooromgeving en welke zaken u zeker niet uit het oog mag verliezen. Eén ding staat vast: een digitale werkplek gaat verder dan het louter opzetten van wat software en hardware. 
 

Verandering is vooruitgang 

Tot begin 2020 hielden heel wat bedrijven de boot af wat thuiswerken betreft. Zo hadden ze onder meer schrik dat hun werknemers niet de vereiste werkuren zouden presteren door een gebrek aan controle, of ze wilden niet investeren in een flexibele IT-infrastructuur om flexibeler werken mogelijk te maken. Nochtans staat een flexibele manier van werken hoog op het lijstje van werknemers wanneer ze op zoek gaan naar een nieuwe job. Er is meer behoefte aan een professioneel leven dat naadloos aansluit op het privéleven. 

Het coronavirus veroorzaakte op wereldniveau een immense schokgolf, maar ook de bedrijfswereld werd flink wakker geschud. Om het aantal besmettingen zo goed mogelijk te beperken werden ondernemingen verplicht om indien de job het toeliet hun werknemers thuis te laten werken. De mobiele werkplek werd voor hen de dagelijkse norm: headset op, telefoon in de aanslag en de laptop in de home office. Heel wat werknemers hebben dan ook flink kunnen doorwerken tijdens deze vreemde periode. Voor vele bedrijven betekende dit ook de eerste belangrijke stap in hun digitale transformatie. 
  

De digitale werkplek: de impact op uw huidige IT-infrastructuur 

Het spreekt voor zich dat een digitale werkomgeving er heel wat anders uitziet dan een traditionele kantoorinfrastructuur. Bedrijven dienen te investeren in verschillende cloud services en samenwerkingstools zodat hun werknemers alle nodige middelen hebben om hun taken zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. 

Zo is Microsoft Teams er sinds het uitbreken van het coronavirus een stuk populairder op geworden en groeide het uit tot één van de meest gebruikte communicatiemiddelen in de bedrijfswereld. Werknemers kunnen er immers met elkaar communiceren via chat of binnen specifieke kanalen. En het klinkt misschien cliché, maar communicatie is en blijft key voor een goede bedrijfswerking, zeker wanneer deze over een afstand dient te gebeuren. Daarnaast is Teams een handige tool om bestanden met elkaar te delen en er samen aan te werken. 

Naast samenwerkingstools zijn clouddiensten ook een vereiste om een efficiënte digitale werkplek uit te bouwen. Bovendien hebben ze heel wat voordelen zoals een schaalbare IT-infrastructuur die steeds up-to-date is en kostenefficiënt is voor bedrijven. 

Het is niet voor elk bedrijf zo eenvoudig om die complexe IT-vereisten te implementeren. Ze beschikken misschien niet over de nodige expertise en zijn aangewezen op dure, externe consultants. Bovendien is een digitale werkplek vaak afhankelijk van een full service, modules en schaalbare oplossingen die werknemers allemaal op dezelfde manier, maar op verschillende toestellen, kunnen gebruiken. Het vinden van de juiste IT-partner voor het uitbouwen van uw digitale werkplek, is dan ook uiterst belangrijk. 
 

Intelligent Connected Workplace  

U ziet het dus, de impact van het coronavirus op onze manier van werken, is niet te onderschatten. Heel wat bedrijven zullen immers hun werknemers in de toekomst laten kiezen tussen thuiswerk met een digitale werkplek of op kantoor. Deze vrije keuze vereist wel dat de IT-architectuur inzake beveiliging ten alle tijden op punt moet staan. Bovendien hebben werknemers steeds toegang nodig tot alle data en bestanden om hun taken vanop om het even welke locatie of toestel te kunnen uitvoeren. 

Om die reden is het ‘Intelligent Connected Workplace’-concept in het leven geroepen. Het lost bovenstaande en andere complexe problemen op zodat medewerkers steeds op een veilige, actuele en efficiënte manier hun werk digitaal kunnen uitvoeren. 

Wenst u meer te weten over de werking van een digitale werkplek en vooral hoe u Microsoft Teams daarvoor kan inzetten? Schrijf u dan nu in voor de Aurelium workshop 'Microsoft Teams in de praktijk'. Zo ontdekt u niet alleen meer over de features van Teams, maar ook hoe het een meerwaarde kan betekenen voor uw bedrijf. 

Blog

Blog

Hoe duurzaam zijn datacenters en clouddiensten?

Steeds meer bedrijven verhuizen hun IT-infrastructuur naar de cloud. Clouddiensten bieden organisaties immers meer flexibiliteit, wat extra aantrekkelijk is in tijden van onzekerheid. Maar zijn clouddiensten en de bijbehorende datacenters ook...