5 cyberbeveiligingstips voor uw bedrijf

| 21 maart 2023

Cyberaanvallen worden steeds vernuftiger en talrijker. Organisaties uit alle sectoren krijgen te maken met hoogdringende beveiligingstaken. Zeker nu we digitaal werken is de integratie van de juiste beveiligingsmaatregelen onontbeerlijk. Om te achterhalen welke maatregelen dat precies zijn, moet u zich eerst bewust worden van de potentiële beveiligingsrisico’s in uw organisatie. Vervolgens kunt u een adequaat actieplan opstellen. Konica Minolta geeft u alvast vijf tips om het risico op een cyberaanval te verkleinen of de schade ervan te beperken.1. Krijg inzicht in de prioriteiten

 

U wilt natuurlijk vooral weten welke gebieden kwetsbaar zijn voor aanvallen, maar u hoeft daarom nog niet overal een hoge beveiligingsmuur te bouwen. Breng de waarde van uw bedrijfsmiddelen eerst in kaart en kies dan de meest waardevolle gegevens die het grootste risico lopen. Dat is slimmer dan alles tegelijk proberen te beschermen.
 

2. Zorg voor een breedgedragen beleid

 

Cyberaanvallen op bedrijven komen niet enkel steeds vaker voor, ze richten ook almaar meer schade aan. En het volstaat niet om de juiste cyberbeveiligingstools in huis te hebben, want vaak zijn uw medewerkers zelf de zwakste schakel. Een deugdelijk cyberbeveiligingsbeleid moet bijgevolg ook goed gecommuniceerd, begrepen en nageleefd worden op de werkvloer.

Cyberbeveiligingsopleidingen moeten zowel de basisbeginselen van cyberbeveiliging, de soorten risico's, de inperking van risico's als de aangewezen handelingen met het oog op schadebeperking tijdens mogelijke aanvallen behandelen. Hoe beter opgeleid en geïnformeerd uw personeel is, hoe groter hun bijdrage aan de beveiliging kan zijn.
 

3. Bepaal de regels voor externe apparaten

 

Sinds de opkomst van de ‘bring your own device’-trend en telewerk hebben organisaties minder controle over de apparaten die verbinding maken met hun netwerk of toegang hebben tot hun gegevens. Dat vormt een aanzienlijk risico, want apparaten van werknemers zijn mogelijk niet voorzien van adequate beveiliging.

Als organisaties ervoor kiezen om externe apparaten toe te staan, is een beveiligingsbeleid aanbevolen, zoals wachtwoordbeveiliging. Het is ook waardevol om tools te implementeren die inzicht bieden in de apparaten die toegang hebben tot het netwerk. En dat geldt ook voor tools die beveiligingsproblemen, veroorzaakt door deze apparaten, detecteren en verhelpen. Het netwerk segmenteren en geautomatiseerde regels instellen voor externe apparaten kan de beveiliging eveneens verbeteren.
 

4. Respecteer de beveiligingsbasics

 

De meeste cyberaanvallen zijn gericht op minder dan een dozijn veelvoorkomende systeemkwetsbaarheden. Hackers hoeven het meestal niet ver te zoeken, omdat de beveiliging over het algemeen niet op punt staat. Best jammer, want de meeste zwakke plekken in systemen zijn gemakkelijk te verhelpen. Systemen simpelweg patchen en updaten is een goede eerste stap; gelaagde beveiligingsoplossingen inzetten en ze actueel houden een mooie tweede. Vertrouw niet louter op antivirusprogramma's, maar verhoog de bescherming van uw bedrijf exponentieel door gegevensversleuteling toe te voegen.
 

5. Zorg voor een herstelplan

 

Krijgt uw bedrijf toch af te rekenen met aanvallen? Dan helpt een formeel reactieplan voor incidenten de schade te beperken. Een goede beveiligingsoplossing kan bedreigingen in een vroeg stadium opsporen en vervolgens beter isoleren en beheren. Als er echter toch iets wordt gemist, is een herstelplan van vitaal belang om de reactietijd te verkorten en de bedrijfsactiviteiten sneller te hervatten.


Om uw organisatie adequaat te beveiligen, is het belangrijk dat u inzicht heeft in de verschillende soorten risico's waaraan het kan worden blootgesteld. Inzicht in de bedreigingsgebieden, het opstellen van een deugdelijk telewerkbeleid en herstelplan, alsook het investeren in een sterke cyberbeveiligingsoplossing zijn nuttige manieren om uw organisatie te beschermen tegen cybercriminelen.

Wilt u meer weten over hoe Konica Minolta u kan helpen bij de cyberbeveiliging van uw bedrijf? Neem dan vandaag nog contact met ons op.
 

Blogs

Blogs

5 tips voor duurzaam printen: een ecologische printstrategie in een groen Europa

Hoe groen is de IT-strategie van uw bedrijf? Duurzaamheid is niet alleen essentieel om onze planeet leefbaar te houden, de EU maakt rapportage errond binnenkort verplicht voor tal van bedrijven, waardoor het onderwerp hoog op ieders agenda...