5 tips voor duurzaam printen: een ecologische printstrategie in een groen Europa

| 5 juni 2024

Hoe groen is de IT-strategie van uw bedrijf? Duurzaamheid is niet alleen essentieel om onze planeet leefbaar te houden, de EU maakt rapportage errond binnenkort verplicht voor tal van bedrijven, waardoor het onderwerp hoog op ieders agenda terechtkomt. Een ecologisch verantwoorde printstrategie met focus op duurzaam printen zet u alvast op het goede spoor.



Waar duurzaamheid tien jaar geleden nog voornamelijk een marketingterm was, kan geen onderneming er vandaag omheen. Om onze planeet ook voor de volgende generatie leefbaar te houden, moeten bedrijven groot en klein hun ecologische impact in de gaten houden bij al hun activiteiten. 

Helemaal vrijblijvend is die insteek bovendien niet: als onderdeel van de Europese Green Deal moeten organisaties van Europa vanaf 2025 duurzaamheidsrapporten uitbrengen. Kantoorprinten is traditioneel een activiteit met een niet te miskennen voetafdruk, waardoor duurzaam printen een belangrijke hoeksteen is voor een groen IT-beleid.
 

1. Zoek een ecologische leverancier


Een onderneming is maar zo ecologisch als haar toeleveranciers. Bij printen op kantoor komt heel wat kijken, van hardware waaronder de printers zelf, tot natuurlijk papier en inkt. Het is niet vanzelfsprekend om na te gaan hoe ecologisch leveranciers zijn, laat staan te ontdekken of ze op lange termijn hun duurzaamheidsbeloftes nakomen. Gelukkig zijn er betrouwbare certificaten die u kunnen helpen om een leverancier te beoordelen, zoals het International Energy Star Program, EPEAT, ISO 14001:2004 en het Eco Leaf Environmental label.
 

2. Eerst denken, dan printen


Printen kost geld, verbruikt materiaal en creëert afval. Dat heeft een impact op de omgeving. Creëer daarom een bedrijfscultuur gericht op duurzaam printen, waarin printen een doordachte beslissing is, waarover iedereen twee keer nadenkt. Verschillende oplossingen kunnen u daarbij helpen, zoals een systeem waarbij werknemers een printopdracht dubbel moeten bevestigen. Dat verhoogt de drempel om iets af te drukken en ontmoedigt zo onnodige printopdrachten.
 

3. Recycleren is goed, minder afval creëren is beter

 

Recycleren is een goede oplossing voor afval, maar u ziet het best als een laatste redmiddel. Het recyclageproces is immers nooit perfect en heeft z’n eigen ecologische impact. Afval dat niemand maakt, moet niemand recycleren. Print enkel wat nodig is, maar kijk ook naar de verpakkingen waarin toestellen en printmateriaal geleverd worden. Zorg er bovendien voor dat uw printpartner het afval van inktpatronen en toner zo goed mogelijk recycleert. Konica Minolta gebruikt vandaag al veertig procent gerecycleerde materialen voor de fabricage van toner, en mikt in de nabije toekomst op honderd procent.
 

4. Gerecycleerd papier is ook kwaliteitspapier

 

Denk bij gerecycleerd papier niet meer aan de donkerbruine vellen van weleer. De kwaliteit ervan is de laatste jaren drastisch verbeterd, zodat het geschikt is voor de meeste, zo niet alle toepassingen binnen uw onderneming. De bizhub-toestellen van Konica Minolta zijn compatibel met vele types van gerecycleerd papier, waaronder soorten ontwikkeld speciaal voor laserprinters.
 

5. Ga voor papierloos

 

Niet alles kan of moet gedigitaliseerd worden, maar veel workflows kunnen wel louter digitaal bestaan. Ga voor papierloos waar mogelijk. Niet alleen het milieu zal u dankbaar zijn, ook de efficiëntie van uw organisatie kan een boost krijgen van een doordachte papierloze aanpak.



 

Blogs

Blogs

5 veelvoorkomende struikelblokken bij het gebruik van Microsoft 365

België is een Microsoft-land, en de logische stap voor iedere organisatie die het Microsoft-ecosysteem heeft omarmd, is een migratie naar Microsoft 365. De voordelen lijken vooraf haast vanzelfsprekend, maar achteraf blijft u misschien op uw...