5 tips voor veilig printen

| 17 september 2024

Heeft u al eens nagedacht over de veiligheid van uw printers, en weet u waarom veilig printen zo belangrijk is? Cybercriminelen zoeken de weg van de minste weerstand om zich te nestelen in een bedrijfsnetwerk. Daar vertoeven ze dan weken of zelfs maanden, zonder dat iemand het doorheeft. Onderzoek wijst uit dat het gemiddeld tot 204 dagen duurt voor een digitale inbraak gedetecteerd wordt. Die tijd gebruiken hackers om door uw netwerk te snuffelen en data te exfiltreren. Wanneer de impact duidelijk wordt, is het te laat: data zijn gestolen en misschien zelfs versleuteld.



Iedereen kwetsbaar

 

Geen organisatie is te klein of te onbelangrijk om een doelwit te zijn. België is een kmo-land, en kmo’s zijn helaas geliefkoosde doelwitten voor digitale criminele bendes op zoek naar losgeld. Ook uw onderneming heeft immers cruciale gegevens die voor u goud waard zijn. De impact van een succesvolle cyberaanval is te groot om een afwachtende houding aan te nemen: beveiliging is vandaag noodgedwongen een proactieve job, en veilig printen hoort daarbij.

Proactieve beveiliging heeft vele facetten, maar enkele belangrijke richtlijnen komen steeds terug. Laten we beveiliging analyseren vanuit de kant van de printer. Die toestellen zien we vaak over het hoofd, maar ze draaien software, maken deel uit van uw netwerk, en verwerken gevoelige digitale documenten. Maken printers geen deel uit van uw beveiligingsstrategie, dan zullen cybercriminelen u daarop afrekenen.
 

Concrete tips

 

Deze vijf tips voor veilig printen zorgen ervoor dat de printers en de printstrategie geen achilleshiel worden van uw beveiliging:

  • Update en patch regelmatig: hackers forceren zich meestal een weg naar binnen in bedrijfsnetwerken via gekende kwetsbaarheden waar al patches voor bestaan, maar die het beveiligingsteam nog niet installeerde. Printers draaien ook software, en zijn niet immuun voor bugs. Zorg ervoor dat alle software en firmware van al uw toestellen, inclusief de printers, steeds up-to-date is met de recentste beveiligingspatches. Enkel met up-to-date-firmware, kan u veilig printen.
 
  • Kies voor een inherent veilig beleid: de printer biedt potentieel een handige weg voor cybercriminelen om gevoelige data te bemachtigen. Dat kan u voorkomen door een printbeleid te implementeren gericht op veiligheid. Bescherm printopdrachten met wachtwoorden of andere authenticatiemethodes, en voorzie encryptie. Wanneer veilig printen deel uitmaakt van de workflow, kan niemand stiekem aan de haal gaan met een belangrijk document, digitaal noch fysiek.
 
  • Meten is weten: monitor wat er met uw printers gebeurt, wie ze gebruikt en wanneer. U zal pas veilig printen, wanneer er alarmbellen afgaan bij onveilig printen. Dankzij monitoring kan u verdacht gedrag identificeren en onderzoeken. Onverwachte activiteit van een toestel ’s nachts op een zondag kan een indicatie zijn van een indringer. Printbeheer is ook los van de veiligheidskwestie een goed idee, omdat het u het nodige overzicht biedt om een efficiënt beleid te voeren, de juiste toestellen op de juiste plek te zetten, en afval te minimaliseren.
 
  • Print veilig: kies voor een veilige printoplossing, die mogelijkheden rond encryptie, identiteit en authenticatie bevat. Zo weten werknemers ook dat een printopdracht niet zal eindigen met een verdwenen blad papier, waar misschien gevoelige gegevens opstaan. 
 
  • Vergeet de mensen niet: uw mensen zijn uw grootste sterkte en uw zwakste schakel. Zet in op training, en leer hen dat beveiligingsmaatregelen geen pestmaatregelen zijn. Wie de waarde van een goed wachtwoord kent, en op de hoogte is van het risico van dreigingen, houdt automatisch mee een oogje in het zeil. Probeer een beveiligingsmindset te cultiveren die individuele laptops en printers overstijgt, zodat mensen alert zijn voor dreigingen in alles wat ze doen. Dan zullen ze het bovendien logisch vinden dat ook veilig printen deel uitmaakt van de bedrijfsstrategie.
 

Bovenstaande tips zijn eigenlijk toepasbaar op alle aspecten van uw beveiliging. Het blijft evenwel belangrijk om hardware en software te kiezen die beveiliging mee ondersteunt. 
 

Veilige printer

 

Konica Minolta geeft u alvast de juiste tools in handen met onder andere de bizhub i-Series. Toestellen uit de bizhub i-Series hebben ingebouwde beveiliging aan boord, waaronder geïntegreerde antivirusbescherming. Zo maken de printers een actief deel uit van uw beveiligingsstrategie. 

De printers zijn in staat aanvallen te detecteren, en brengen beheerders op de hoogte van verdachte situaties aan de hand van meldingen voorzien van relevante context-informatie.

Natuurlijk zijn de printers ook gebruiksvriendelijk, zodat uw mensen er op een veilige manier mee kunnen werken. Meer informatie over de bizhub i-Series, vindt u hier.

 

Blogs

Blogs

4 Beveiligingsrisico’s van printen en hoe je ze oplost

Printers zijn zo alomtegenwoordig dat organisaties niet altijd stilstaan bij de beveiligingsrisico’s die ze met zich meebrengen. Ook een blad papier kan gevoelige informatie bevatten, zoals financiële resultaten of persoonsgegevens. 63...