5 veelvoorkomende struikelblokken bij het gebruik van Microsoft 365

| 15 oktober 2024

België is een Microsoft-land, en de logische stap voor iedere organisatie die het Microsoft-ecosysteem heeft omarmd, is een migratie naar Microsoft 365. De voordelen lijken vooraf haast vanzelfsprekend, maar achteraf blijft u misschien op uw honger zitten. Waar komen die onvoorziene moeilijkheden vandaan? En waarom is de efficiëntie niet zoals voorspeld omhooggegaan?



Het Microsoft-platform is zowel toegankelijk als complex. Ook na een migratie vereist de omgeving de nodige expertise, zodat uw investering gemaximaliseerd wordt. Dat kan zeker voor kmo’s een uitdaging zijn: zij hebben niet altijd de nodige kennis in huis om zich over Microsoft 365 te ontfermen of werknemers van de juiste trainingen te voorzien. We overlopen vijf misschien erg herkenbare valkuilen:
 

1. Hybride samenwerking blijft uit

 

Eén van de troeven van Microsoft 365 is betere samenwerking tussen werknemers, waar ze zich ook bevinden. In België is hybride werk, net als in grote delen van de wereld, de norm geworden, dus dat vooruitzicht klinkt goed. Toch is een implementatie van Microsoft 365 niet genoeg om meteen de voordelen te plukken.

Heeft u bijvoorbeeld wel de correcte licenties voor uw organisatie? En is Microsoft 365 wel voldoende geïntegreerd met bestaande systemen? Misschien zit alles correct in elkaar, maar heeft de juiste informatie over de nieuwe samenwerkingsmogelijkheden de werknemers nog niet bereikt?

Bij uw implementatie van Microsoft 365 hoort ook een integratie, niet alleen met de systemen van uw bedrijf, maar ook met de mensen en de processen. Komt die er niet, dan blijven mensen op ouderwetse en vaak inefficiënte manieren werken.
 

2. Cyberbeveiliging is nog steeds een probleem

 

Microsoft 365 is beslist een veilige oplossing. De afgelopen jaren heeft België enkele ophefmakende beveiligingsproblemen gekend, onder andere bij steden en gemeenten. On-premises installaties van Microsoft 365 lagen mee aan de basis daarvan. Met Microsoft 365 bent u beter beschermd tegen courante bedreigingen.

Er bestaat helaas niet één oplossing die al uw beveiligingszorgen elimineert. U moet niet alleen het beleid binnen Microsoft 365 afstemmen op uw bredere beveiligingsstrategie, maar ook gaten in de beveiliging dichten. Uw werknemers gebruiken ongetwijfeld nog steeds endpoints zoals laptops en die moet u blijven beveiligen.
 

3. Updates komen te snel

 

Hackers misbruiken maar zelden een splinternieuwe en ongekende achterpoort om binnen te raken bij een bedrijf en schade aan te richten. Meestal kruipen ze naar binnen via een gekend gaatje, waarvoor een patch bestaat die nog niet geïnstalleerd is. Updates op tijd en stond installeren is bijgevolg van levensbelang.

Microsoft combineert beveiligingsupdates met nieuwe functies, die u er gewoon bij krijgt. Handig, maar al die updates testen en uitrollen kost zelfs voor ervaren IT-teams veel tijd en moeite. Weinig organisaties, en al zeker weinig kmo’s, hebben de middelen om het tempo van Microsoft te volgen én zich te kwijten van andere belangrijke IT-taken binnen de onderneming.
 

4. Gebruikers verdrinken onder de nieuwigheden


Niet alleen uw IT-team moet bijblijven. Als uw IT’ers het al moeilijk hebben om updates tijdig uit te rollen, wat dan met uw werknemers? Onbekend is onbemind: mensen gaan nieuwe functies alleen maar gebruiken als ze die met vertrouwen kunnen benutten.

Gebruikt uw hele organisatie de mogelijkheden van Microsoft 365? Of houden werknemers vast aan hun oude gewoontes? Verandering komt niet vanzelf. Uw processen en cultuur moeten mee evolueren met Microsoft 365 en de juiste trainingen zijn daarvoor essentieel.
 

5. Nieuwelingen blijven achter

 

Misschien werkt uw strategie wel goed: de implementatie is goed verlopen, u kan de updates bolwerken, het bedrijf digitaal beveiligen en de werknemers hebben de juiste trainingen gekregen. Toch loopt het na verloop van tijd mis.

Iedere organisatie kent verloop. U verliest ervaren rotten, maar trekt nieuw talent aan. Nieuwelingen hebben de trainingen van de afgelopen maanden of jaren echter gemist. Lukt het om hen meteen op te leiden tot het juiste niveau?
 

U moet niet alles zelf doen

 

U leest het: aan valkuilen geen gebrek. Ook na een slimme Microsoft 365-implementatie duurt het werk voort. Werken met Microsoft 365 maakt deel uit van uw bedrijfsactiviteit, maar het onderhouden van de implementatie eigenlijk niet.

Een goede partner zoals Konica Minolta helpt u om alle bovenstaande euvels te vermijden. Een partner heeft zowel de kennis en de mensen in huis om alle technische zaken te volgen, als om mensen op te leiden.

Konica Minolta kan u bijstaan om uw implementatie af te stemmen op uw noden, bestaande werknemers en nieuwkomers op te leiden, en interne digitale communicatie te verbeteren. Zo zal u eindelijk de vruchten plukken van uw migratie.

Konica Minolta heeft een grote Europese voetafdruk en beschikt over alle zes Microsoft Cloud Solutions Partner Designations. Dat toont dat we over alle capaciteiten beschikken om u over de hele lijn verder te helpen.

 

Blogs

Blogs

5 veelvoorkomende struikelblokken bij het gebruik van Microsoft 365

België is een Microsoft-land, en de logische stap voor iedere organisatie die het Microsoft-ecosysteem heeft omarmd, is een migratie naar Microsoft 365. De voordelen lijken vooraf haast vanzelfsprekend, maar achteraf blijft u misschien op uw...