Digitale maturiteit en flexibiliteit leiden tot het juiste hybride werkmodel

| 2 september 2022

Nu het stof in dit post-pandemische landschap is gaan liggen, rijst de vraag in welke mate we thuiswerk moeten blijven omarmen. Ons advies? Kijk vooral naar het belang van sociale interacties en de rol die ze spelen in het faciliteren van groei en evolutie.Inhoud (Leestijd: 3 min.)

  • Digitale maturiteit en flexibiliteit leiden tot het juiste hybride werkmodel
    • Blijvertjes
    • Kantoorpraatjes
    • Obstakels overwinnen
    • Behoud de betrokkenheid

 

Blijvertjes

Het lijdt geen twijfel dat hybride en agile werken in veel sectoren blijvertjes worden. Toen thuiswerken een noodzaak werd, hadden we bij Konica Minolta het geluk dat we al grotendeels een hybride werkaanpak hadden. We focusten gewoon nog sterker op het in stand houden van onze bedrijfsvoering, beveiliging en productiviteit. Maar het is duidelijk dat er een groot verschil is tussen thuiswerk aanbieden als een parttime optie en door externe omstandigheden opgelegd voltijds thuiswerk voor iedereen.

In sectoren waar thuiswerken vroeger niet eens een optie was, was het nog een grotere cultuurschok. De collectieve denkwijze over wat mogelijk is veranderde in veel opzichten. Zo stelden velen vast dat ze productiever werden door Microsoft Teams te gebruiken: ze geraakten gewoon sneller van de ene afspraak naar de andere. Ook het evenwicht tussen werk en privé ging er zienderogen op vooruit.
 

Kantoorpraatjes

De voordelen van thuiswerken voor de balans tussen werk en privé kunnen behoorlijk groot zijn, en voor velen heeft het de relatie met de kantoorruimte echt veranderd. Desondanks is er eveneens een noodzaak om de mentale en fysieke gezondheid van mensen te managen. De werkplek is de plek waar professionele en sociale relaties worden gesmeed en ideeën worden uitgewisseld, omdat mensen fysiek dicht bij hun team werken. Kantoorpraatjes kunnen net zo goed over het werk als over de voetbaluitslagen gaan.


De lockdowns hebben ook aan het licht gebracht dat niet ieders woning even geschikt is voor thuiswerk. Sommige telewerkers moeten bijvoorbeeld in de keuken of de slaapkamer werken en gebruiken zo dezelfde ruimtes voor hun werk als voor hun privéleven. Dat maakt het moeilijker om de twee te scheiden. Het privéleven kan zo afleiding veroorzaken tijdens de werktijd en vice versa.

Ironisch genoeg kan hybride werken ook leiden tot verdeeldheid onder uw personeel. Als sommige mensen op kantoor zijn en anderen ervoor kiezen om op afstand te werken, is het essentieel om over de cohesie van uw teams te waken. Ongeacht de fysieke locatie heeft iedereen dezelfde kansen nodig, maar ook dezelfde werkethiek.
 

Obstakels overwinnen

De bedrijven die het echt moeilijk hadden toen de pandemie uitbrak, waren diegenen die van tevoren geen vooruitgang hadden geboekt met de digitalisering van hun activiteiten. Zonder de juiste datatools is hybride werken in het beste geval hoogst onpraktisch. Als de chaos van de pandemie iets heeft opgeleverd, dan is het wel dat ze de digitale volwassenwording van bedrijven in een stroomversnelling heeft gebracht.


Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk in opdracht van Konica Minolta kwam naar voren dat werken op afstand een van de belangrijkste uitdagingen is voor organisaties, en dat 55% digitale transformatie als topprioriteit beschouwt. Om bedrijven te helpen begrijpen waar zij zich precies op dit traject bevinden, lanceerden wij onlangs het Konica Minolta DX360° Assessment, een gratis en zeer inzichtelijk hulpmiddel dat een onbevooroordeelde en professionele beoordeling geeft van de digitale volwassenheid van een bedrijf.

Een andere grote uitdaging is dat het voor veel bedrijven moeilijk is om plotseling hun hele bedrijfsmodel te veranderen. Met een bedrijfsvastgoedmodel dat is opgebouwd rond langlopende huurcontracten zitten veel organisaties jaren vast aan een pand dat ze niet langer nodig hebben of dat niet langer geschikt is.
 

Behoud de betrokkenheid

Bij Konica Minolta geloven we dat het er bij hybride werken om gaat mensen een keuze te bieden en hen vervolgens in staat te stellen die keuze zelf te maken. Dat is ook de aanpak in onze eigen organisatie. Bij onze klanten willen we teams eveneens beter laten samenwerken. Wanneer uw informatiesystemen altijd bijgewerkt en beschikbaar zijn voor uw team, waar de leden ervan ook werken, is het veel gemakkelijker om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken blijft bij uw bedrijfssucces.

Wilt u meer weten over onze oplossingen voor telewerk? Contacteer ons dan snel!

 

RETHINK remote werken & virtual samenwerken

Voelt remote werken als een stap terug in de tijd? Hoe werkt u met collega's en zakenpartners samen aan projecten? Als u samen aan een document werkt, moet u dan per e-mail concepten heen en weer sturen ter beoordeling en goedkeuring?

Maak remote werken makkelijker dan ooit

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsletter en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs en nieuwsartikelen. 

Inschrijven

Blogs

Blogs

5 uitdagingen bij de overstap naar Microsoft 365

Beveiliging, flexibiliteit, naadloze integratie en samenwerking: de voordelen van een overstap naar Microsoft 365 zijn legio. Toch profiteren veel organisaties nog niet van het cloudgebaseerde aanbod van Microsoft. We bekijken vijf hordes die een...

Webinars

Webinars