Waarom updates van uw geconnecteerde toestellen broodnodig zijn

| 16 maart 2022

Vorig jaar kwam een bekende printerfabrikant met patches en firmware-updates voor hun multifunctionele printers. De aanleiding was een beveiligingslek in de toegangspoorten van zo’n 150 printermodellen, waardoor bedrijven kwetsbaar werden voor geavanceerde cyberaanvallen. De patches wisten het lek gelukkig te dichten, maar het voorval benadrukte nog maar eens het belang van updates voor uw slimme bedrijfsapparaten.Alles wat connected is, moet protected worden

Connected devices zijn niet meer weg te denken in het bedrijfsleven. The Internet of Things heeft ervoor gezorgd dat zowat elke organisatie met apparaten werkt die via het internet communiceren en samenwerken. Denk aan computers, tablets en smartphones, maar evengoed aan printers, kopieermachines en scanners. Juist omdat die slimme toestellen met elkaar in contact staan, moet u ze voldoende beschermen tegen cybercriminaliteit. Dat doet u via software-updates of updates voor het besturingssysteem. Dergelijke updates worden patches genoemd.
 

Zo gaan cybercriminelen te werk

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder. Criminelen gaan op zoek naar de zwakke plekken in uw organisatie, zoals kwetsbaarheden in uw software of geconnecteerde toestellen. Het voorval bij de bekende printerfabrikant is daar een perfect voorbeeld van: de kwetsbaarheden in de multifunctionele printers verhoogden het risico op cross-site printing. Een dergelijke aanval wordt vaak veroorzaakt door een medewerker die onwetend op een onbetrouwbare website terechtkomt. De website geeft vervolgens automatisch een opdracht door aan de printer om een bestand met een corrupt font af te drukken. Op die manier krijgt de hacker toegang tot de printer, waardoor hij de informatie erop kan stelen. En het gaat niet alleen om informatie van afgedrukte of gescande documenten, maar ook om aanmeldingsgegevens en wachtwoorden die met de printer verbonden zijn. Via de getroffen printer kunnen cybercriminelen dus dieper in uw bedrijfsnetwerk raken en zo ransomware verspreiden. Of het vaak gebeurt? Wel, volgens Check Point Research vonden er in Nederland in 2021 maar liefst 86% meer cyberaanvallen plaats dan in 2020. In 2021 werden er wekelijks gemiddeld 446 organisaties getroffen door een aanval.
 

Bijkomende voordelen van regelmatige updates

Updates en patches doorvoeren is niet alleen belangrijk voor de beveiliging van uw hardware en netwerk. Het heeft nog meer voordelen. Zo zorgen minder storingen en beveiligingsproblemen ervoor dat uw toestellen vaker beschikbaar zijn voor uw medewerkers. Hoe minder downtime, hoe productiever uw organisatie wordt. Verder betekenen minder defecten en minder beveiligingsproblemen ook minder kosten.
 

Kies voor automatische updates

Hoewel veel bedrijven kiezen voor handmatige updates, is Konica Minolta voorstander van automatische updates en patch management. Het vergeten van updates kan immers serieuze gevolgen hebben. Naast veiliger is automatisch updaten ook minder tijdrovend voor uw IT-team. Wilt u toch verder met handmatige updates? Voorzie dan zeker verplichte rapportages voor uw patch management of neem een professionele IT-partner onder de arm.
 
Heeft u vragen over het over het uitvoeren van updates en patch management? Neem dan snel contact met ons op!
 

Blog

Blog

Hoe duurzaam zijn datacenters en clouddiensten?

Steeds meer bedrijven verhuizen hun IT-infrastructuur naar de cloud. Clouddiensten bieden organisaties immers meer flexibiliteit, wat extra aantrekkelijk is in tijden van onzekerheid. Maar zijn clouddiensten en de bijbehorende datacenters ook...