De digitale persen van Konica Minolta - een oplossing voor de etikettenmarkt

| 31 augustus 2023

Eenvoud, snelheid, stabiliteit, drukkwaliteit...: de digitale persen van Konica Minolta bieden drukkers alles wat nodig is om de uitdagingen van de snel evoluerende etikettenmarkt aan te kunnen. De AccurioLabel 400, de nieuwste printer in het gamma, wordt de blikvanger op de stand van het bedrijf op Labelexpo.Het lijdt geen twijfel dat de etikettendruk zich in sneltreinvaart digitaliseert. Enkele cijfers maken dat duidelijk: volgens een onderzoek van Smithers Pira vertegenwoordigt de digitale of hybride druk vandaag bijna 35% van de totale waarde van de productie. De digitale etikettendruk zou nu al 12,6 miljard dollar waard zijn en dat bedrag moet tegen 2032 tot 20 miljard stijgen. Het segment heeft dus potentieel! De etikettenconverters hebben dat goed begrepen: volgens een ander onderzoek (FINAT) zou één op de drie overwegen om dit jaar in de digitale productie te investeren.


Drie bekroningen voor de AccurioLabel 400

Op die markt in volle ontwikkeling eist Konica Minolta de leidersplaats op in de digitale etikettenproductie, met een marktaandeel van 26%. “Met onze pers AccurioLabel 230 hadden we al een stevige positie ingenomen”, zegt Erik Klute, Product Manager Professional Printing & IP. “Vorig jaar stelden we de AccurioLabel 400 voor, een productiever model dat erg goed onthaald werd.”

De machine past dezelfde druktechnologie met toners toe als de AccurioLabel 230, heeft dezelfde baanbreedte (van 250 tot 330 mm), maar kan wel hogere snelheden aan: tot 39,9 m/min in plaats van 23,4 m/min. De AccurioLabel 400 kan bovendien 5 kleuren (CMYK en wit als optie) drukken zodat hij meer mogelijkheden biedt om bijvoorbeeld transparante dragers te bedrukken of om een grondlaag aan te brengen.

Ondertussen zijn de eerste exemplaren van de AccurioLabel 400 al geïnstalleerd – meer bepaald bij een drukker van wijnetiketten in de Duitse Moezelstreek – en heeft de machine niet minder dan drie internationale bekroningen gekregen (‘Red Dot Award’, ‘iF Design Award’ en ‘Good Design Award’).  

“Dankzij onze marktervaring weten we wat voor onze klanten belangrijk is”, gaat Erik Klute voort. “Gebruiksvriendelijkheid, druk-kwaliteit, maar ook stabiliteit. We hebben de ‘Intelligent Quality Care’ ontwikkeld, een systeem in lijn dat permanent de kalibrering van de kleuren en het register in het oog houdt en de gegevens automatisch naar het printsysteem doorstuurt om over de hele oplage een constante kwaliteit te garanderen.”

Een ander kenmerk van de AccurioLabel 400 is de ‘overprint sensor kit’. “Het gaat om een sensor die het mogelijk maakt om een bijvoorbeeld met flexo voorbedrukte drager in de machine in te voeren en er op de juiste plek variabele informatie op te printen.”
 

Diversificatie

Als aanvulling op de AccurioLabel-printers verkoopt Konica Minolta ook de inkjetsystemen MGI om UV-vernissen, met of zonder reliëf, aan te brengen en die zelfs te combineren met een gemetalliseerde film. Bezoekers aan Labelexpo zullen overigens kennis kunnen maken met twee nieuwe oplossingen van MGI: de JETvarnish 3D Web compact en het digitale stanssysteem Octopus met 4 koppen. Alles dus om een ruime waaier veredelingstoepassingen mogelijk te maken.


“Het sterke punt van onze machines is hun gebruiksgemak”, besluit Jeroen Bos. “Ze effenen de weg voor de digitale etikettendruk. We hebben dat met de AccurioLabel 230 vastgesteld die niet alleen door veel traditionele etikettenconverters aangekocht werd, maar ook door flink wat drukkers uit andere segmenten die zich wensten te diversifiëren. De AccurioLabel 400 zal hen in staat stellen om op die markt nog te groeien.”

Dit artikel is verschenen in Verpakking & Label Magazine - September 2023
 

Contact

Contact

Kevin Maarssen

Expert Corporate Communications

Marketing

Kevin.Maarssen@konicaminolta.eu

News

News

Brussels, Belgium |

Konica Minolta presenteert de volledige productieworkflow op de Labelexpo

Konica Minolta blijft groeien binnen de industriële printmarkt en heeft vandaag op haar stand (C21/22, hal 8) van de Labelexpo in Brussel, België, nieuwe technologie en ontwikkelingen onthuld die gericht zijn op volledige workflows voor...