5 tips om uw netwerkprinters beter te beveiligen tegen cyberaanvallen

| 17 mei 2023

Als het over cyberaanvallen op de werkplek gaat, denkt u misschien vooral aan computers en laptops als gewillige slachtoffers en niet zozeer aan kantoorprinters. Toch zijn netwerkprinters vaak kwetsbaarder dan andere apparaten. Omdat ze in vele gevallen (nog) niet zijn beveiligd, is het voor cybercriminelen soms erg makkelijk om toegang te krijgen tot gegevens die zijn opgeslagen op de harde schijf van de printer, of zelfs tot het volledige netwerk van het bedrijf. In deze blog bespreken we vijf risicogebieden en leggen we uit hoe u aanvallen kunt vermijden.



1. Vermijd fysieke diefstal

 

In nogal wat kantoren slingeren heel wat pas afgedrukte vertrouwelijke documenten rond, onder meer in printerhoekjes, waar iedereen ze gewoon kan meepikken. Zorg voor fysieke beveiliging door printers in een veilige, goed zichtbare ruimte te plaatsen en stel gebruikersverificaties in.
 

2. Bemoeilijk de toegang tot het digitaal netwerk

 

Een onbeveiligde netwerkprinter biedt toegang tot een heel netwerk van aangesloten apparaten. Zodra een cybercrimineel toegang heeft gekregen tot het interne netwerk, kan hij op zoek gaan naar onbeveiligde apparaten zoals laptops en mobiele telefoons en heeft hij direct toegang tot gevoelige gegevens.

Het beveiligen van een printer is de beste stap om kwaadwillende toegang tot het netwerk te beperken. Dit kan door authenticatiecontroles in te stellen en de toegangsrechten tot printers te beperken.

3. Vermijd datalekken via versleuteling

 

Printers bieden cybercriminelen de perfecte gelegenheid om gevoelige informatie uit te buiten en te gijzelen. De meeste printers hebben interne harde schijven die, als ze niet beveiligd zijn, een makkelijke prooi vormen voor cybercriminelen. Zo’n harde schijf slaat de gegevens op van elk inkomend en uitgaand document dat iemand print, scant, kopieert of faxt. Bij een inbraak heeft een cybercrimineel toegang tot al deze gegevens en kan hij losgeld eisen om de toegang te herstellen.

Een opslagschijf die zichzelf versleutelt is een ijzersterke veiligheidswaarborg, want ze beschermt alle opgeslagen gegevens tegen ongeoorloofde toegang. Daarom raden we ze u sterk aan.
 

4. Vermijd DoS-aanvallen door wachtwoorden en firmware regelmatig bij te werken

 

Een zogenaamde Denial of Service-aanval (DoS-aanval) op een onbeveiligde kantoorprinter kan cybercriminelen controle geven over systeemfuncties en wachtwoorden waardoor ze werknemers de toegang tot de server kunnen ontzeggen.

Eén type aanval in het bijzonder, de papier-DoS-aanval, treedt op wanneer cybercriminelen meerdere afdruktaken tegelijk naar de doelserver sturen en deze overbelasten met verkeer totdat de papiervoorraad van de printer op is. Dit kan leiden tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering en tot extra papierkosten. Door regelmatig wachtwoorden te wijzigen en de firmware van apparaten bij te werken, beperkt u het risico op DoS-aanvallen.
 

5. Bescherm documenten tegen onderschepping

 

Hackers kunnen documenten die via een onbeveiligd netwerk van een apparaat naar een netwerkprinter gestuurd worden, makkelijk onderscheppen. De multifunctionele printers van Konica Minolta hebben heel wat beveiligingsmogelijkheden om gegevens te beschermen, zoals wachtwoordversleuteling, gegevensopschoning, virusscanning en de preventie van onbevoegd kopiëren.

Afhankelijk van uw bedrijfsbehoeften kunt u ervoor kiezen om alle of een selectie van deze functies te activeren. Door proactief te werken aan de beveiliging van uw printapparatuur krijgen malafide personen geen toegang tot inkomende en uitgaande documenten.
 

Conclusie

 

Netwerkprinters zijn ingewikkelde apparaten met meerdere componenten die op het internet zijn aangesloten. Hierdoor zijn ze kwetsbaar voor cyberaanvallen die schadelijk kunnen zijn voor uw bedrijfsvoering en merkreputatie.

Bij Konica Minolta helpen we bedrijven van gelijk welke omvang om gegevens te beveiligen. Als onderdeel van deze service ontvangen bedrijven een geautomatiseerde configuratie van hun machine voor optimale beveiliging, automatische verwijdering van bestanden, wachtwoordbeveiliging en een versleutelde opslagschijf die alle gegevens op het Storage Board beschermt.

Wilt u meer weten over hoe Konica Minolta uw printinfrastructuur kan versterken en het netwerk van uw organisatie beter kan beschermen tegen de risico's van cyberaanvallen op printers? Neem dan vandaag nog contact met ons op!
 

Blogs

Blogs

4 Beveiligingsrisico’s van printen en hoe je ze oplost

Printers zijn zo alomtegenwoordig dat organisaties niet altijd stilstaan bij de beveiligingsrisico’s die ze met zich meebrengen. Ook een blad papier kan gevoelige informatie bevatten, zoals financiële resultaten of persoonsgegevens. 63...