Creativiteit

Hoe u kunt profiteren van programmatisch printen

Op veel plaatsen in de printsector wordt momenteel een sterke digitalisering doorgevoerd. Hieronder valt de integratie van software, hardware en gegevens om het printproces te stroomlijnen en te optimaliseren.

18.09.2023
5 minuten 5 minuten
Inhoudstafel
Programmatisch printen, ook wel geautomatiseerd printen genoemd, verwijst naar het proces van computerprogrammering en automatisering om verschillende aspecten van de printworkflow aan te sturen en te beheren. De combinatie van geavanceerde productieprinters, intelligente algoritmen en databasetechnologie maakt het mogelijk om het aandachttrekkende printkanaal gepersonaliseerd te programmeren. Wat houdt het modewoord 'programmatisch printen' eigenlijk in?

Iedereen die geprinte producten zoals catalogi of reclamebrieven voor een brede doelgroep maakt en deze vervolgens lukraak opstuurt, boekt weinig succes. Sommige klanten denken er daarom over na om helemaal geen geprinte brochures meer te gebruiken of hebben deze stap al gezet. Dit is een vergissing, want de ervaring van het fysiek vasthouden van een catalogus of persoonlijke brief is onvervangbaar. En alles wat online kan worden gepersonaliseerd, kan dankzij digitale technologieën ook relatief moeiteloos in print worden gepersonaliseerd.

Gepersonaliseerde klasse in plaats van massa

Gepersonaliseerde printproducten behelzen veel meer dan enkel een begeleidend schrijven met een persoonlijk adres. Vandaag de dag kunnen er geprinte mailings worden gemaakt die zijn afgestemd op de afzonderlijke smaken en interesses van de klant en die op het juiste moment op het juiste adres worden afgeleverd: Bijvoorbeeld wanneer een potentiële koper zijn online aankoop niet heeft voltooid, er enige tijd geleden een bestelling voor verbruiksartikelen is geplaatst of er interessante aanbiedingen voor een specifieke doelgroep beschikbaar zijn. Persoonlijke printproducten vallen goed in de smaak bij de ontvangers. Door de combinatie van automatisering en personalisering is programmatisch printen onverslaanbaar als tool voor moderne dialoogmarketing.
 
Gepersonaliseerde, op gegevens gebaseerde reclame in de vorm van brieven, ansichtkaarten en selfmailers luidt het einde in van het tijdperk van onpersoonlijke massamails en stelt de klant centraal.

Printbedrijven moeten op een andere manier gaan denken

Om aan de slag te kunnen met deze nieuwe en veelbelovende vorm van het aanspreken van klanten, hebben klanten van printbedrijven eerst uitgebreid advies nodig. Het is niet langer voldoende om alleen de binnenkomende printtaken te verwerken. Het draait meer om het informeren van klanten over de mogelijkheden van programmatisch printen. Het is raadzaam om het al in een vroeg stadium met de klant hierover te hebben. Dit houdt een fundamentele verandering in de traditionele manier van denken in, zowel voor printbedrijven als voor hun klanten. Het printbedrijf wordt een deskundige partner die klanten meeneemt weg van de klassieke printcampagnes naar flexibele, schaalbare en snel realiseerbare digitale printprocessen voor een gepersonaliseerde klantervaring en een hogere klantloyaliteit. Dit leidt tot nieuwe eisen voor het functieprofiel van het gespecialiseerde personeel van een printbedrijf. Tegenwoordig is er behoefte aan specialistische kennis en expertise op het gebied van advisering. Daarnaast moet men de problemen en behoeften van de klant kunnen begrijpen en die samen met hem of haar oplossen.

Lage technische obstakels voor programmatisch printen

Programmatisch printen is in principe mogelijk met elke productieprinter. Dit houdt in dat het niet nodig is om in nieuwe hardware te investeren.

Programmatisch printen omvat de integratie van software, hardware en gegevens om het printproces te stroomlijnen en te optimaliseren. Het kan worden toegepast op verschillende printtechnologieën, zoals digitaal printen, offsetprinten en printen in groot formaat. Er worden specifieke softwaretools en scripts toegepast om taken te automatiseren, zoals de bestandsvoorbereiding, de printvoorbereiding, het kleurbeheer, de opmaak, het printen zelf en de afwerking.

Konica Minolta analyseert voor haar klanten welke oplossingen al intern beschikbaar zijn en welke software er nog ontbreekt. Vaak kan men veel tools blijven gebruiken als klanten een duidelijk idee hebben van de software en de verschillende stappen van het werk. Als het doel bijvoorbeeld is om een kleiner klantsegment van 100 tot 500 ontvangers te benaderen, dan is AccurioPro Variable Data (VDP) van Konica Minolta de juiste oplossing. Dit pakket levert prestaties en flexibiliteit en kan via een switch worden geïntegreerd voor verdere automatisering. Zo is een eerste mogelijke stap in de richting van programmatisch printen een plug-in voor InDesign.

In onze showroom laten we aan klanten zien wat de mogelijkheden en concrete oplossingen voor programmatisch printen zijn en welke nieuwe wegen printbedrijven tegenwoordig kunnen bewandelen. Wij voorzien u daar ook graag van advies.

Het resultaat: door het printkanaal te integreren in de marketingautomatiseringssoftware verlopen de planning en implementatie van klassieke printcampagnes vele malen efficiënter.

De voordelen en belangrijkste aspecten van programmatisch printen in vogelvlucht

Bestandsvoorbereiding: Met programmatisch printen kunt u taken voor het voorbereiden van bestanden automatiseren, zoals beeldverwerking, kleurcorrectie en bestandsconversie. Softwaretools kunnen worden geprogrammeerd om binnenkomende bestanden automatisch te verwerken en voor printen te optimaliseren.

Variable Data Printing (VDP): Met programmatisch printen is het eenvoudiger om variabele gegevens in geprint materiaal op te nemen. Hiermee worden gepersonaliseerde of aangepaste geprinte producten met unieke gegevens zoals namen of adressen gemaakt, en daarnaast ook gepersonaliseerde aanbiedingen.

Printtaakbeheer: Met programmatisch printen kunt u door middel van automatisering printtaken eenvoudiger beheren. Printtaakwachtrijen kunnen programmatisch worden gemaakt en beheerd, zodat de taken in de gewenste volgorde en met de juiste instellingen worden verwerkt.
 
Kleurbeheer: Nauwkeurige kleurcontrole is essentieel voor printen. Programmatisch printen maakt geautomatiseerd kleurbeheer mogelijk, waardoor dezelfde kleuren voor verschillende printtaken en op verschillende apparaten worden gereproduceerd. Kleurprofielen kunnen automatisch worden toegepast en kleurkalibratie kan volgens een vast schema worden ingepland en uitgevoerd.

Impositie/inslagschema's: Met programmatisch printen kunt u opmaaktaken automatiseren, zoals het opnieuw ordenen van pagina's, het selecteren van opmaaksjablonen en de instellingen voor het bijsnijden.

Printverificatie en kwaliteitscontrole: Geautomatiseerde kwaliteitscontroletools kunnen in de workflows van het programmatisch printen worden geïntegreerd. Deze tools controleren automatisch op veelvoorkomende printproblemen, zoals de beeldresolutie, kleurnauwkeurigheid en het insluiten van de juiste lettertypen, zodat de uiteindelijke print aan de gewenste kwaliteitsnormen voldoet.

Integratie met productieapparatuur: Programmatisch printen kan in allerlei verschillende printsystemen worden geïntegreerd. Hieronder vallen digitale productieprinters, offsetproductieprinters en nabewerkingsapparatuur. Deze integratie maakt een naadloze communicatie tussen software en hardware mogelijk, waardoor er minder handmatig hoeft te worden ingegrepen en de productiviteit wordt verhoogd.

Programmatisch printen biedt vele voordelen

  • meer efficiëntie
  • minder menselijke fouten
  • verbeterde consistentie
  • kortere doorlooptijden
  • de mogelijkheid om te voldoen aan complexe printeisen

Het is met name waardevol in printomgevingen met grote oplagen, krappe deadlines en de behoefte aan aangepaste of gepersonaliseerde producten.

De workflowsoftware AccurioPro Flux Ultimate van Konica Minolta kan een uitstekend onderdeel van een oplossing voor programmatisch printen zijn. Deze software is ontworpen om het printproces te automatiseren en te beheren. Het biedt geavanceerde functies voor bestandsverwerking, kleurbeheer, het printen van variabele gegevens en de samenwerking tussen verschillende printapparaten.

Met AccurioPro Flux Ultimate kunt u programmatisch printtaakwachtrijen maken en beheren, bestandsvoorbereiding en kleurcorrectie automatiseren, het printen van variabele gegevens implementeren en de uitvoer van meerdere printapparaten regelen. Het helpt de printworkflow te stroomlijnen en de efficiëntie te optimaliseren. AccurioPro Flux Ultimate biedt geavanceerde automatiseringsfuncties en kan in meerdere printapparaten worden geïntegreerd. Hier draait het allemaal om bij programmatisch printen: automatisering en computerprogrammering gebruiken om het printproces aan te sturen en te optimaliseren en meer efficiëntie te bereiken.

Programmatisch printen biedt innovatieve marketeers de tools die ze nodig hebben om efficiëntere, gepersonaliseerde marketingcampagnes uit te voeren in nauwe samenwerking met printbedrijven. Volledige automatisering levert klantgerichte crossmediaprintproducten op die indruk maken, de verkoop vergroten en klanten behouden.
Kom meer te weten over en ervaar zelf wat de mogelijkheden zijn van het potentieel te zien met Konica Minolta.
 
Bekijk onze video over de nieuwste mogelijkheden op het gebied van digitaal printen.
Dit is misschien ook interessant voor u:

Hoe als printbedrijf diversiteit aan te brengen: 7 tips voor meer succes en groei

Veel printbedrijven zijn goed in wat ze doen. Maar ze laten kansen liggen als...

Creativiteit
05.06.2023
Van ons voor u: