Print is mijn business

Creatieve ideeën voor het omgaan met schaarse middelen

Problemen met de bevoorrading en dure elektriciteit dwingen grafische ondernemingen opnieuw over zaken na te denken. Konica Minolta presenteert ideeën om kosten te besparen.

18.05.2023
7 minuten 7 minuten
Inhoudstafel
Toeleveringstekorten en hoge elektriciteitsprijzen dwingen traditionele grafische ondernemingen om hun bedrijfsmodel te herzien. Moderne digitale printprocessen bieden nu al voordelen die grafische ondernemingen zeker moeten benutten om efficiënter met hun middelen om te gaan. Toch zijn er innovatieve ideeën nodig om met minder middelen en op een winstgevende manier te produceren. Konica Minolta geeft tips voor het zuinig gebruik van middelen.

Een paar jaar geleden bezochten we een klant, de ervaren eigenaar van een printbedrijf, die zwoer dat hij nooit klant van Konica Minolta zou worden. Hij hield van zijn werk en was erg trots op zijn machines. Hij zei: "Elke ochtend zet ik de machine aan en ik print vervolgens 250 pagina's om alles in te stellen, het kleurbeheer, de kalibratie, enz. En dan werkt het." Wij zeiden: "Oh. Wij hebben aan 12 pagina's genoeg om hetzelfde te doen met een vergelijkbare printkwaliteit."

Tip 1: De winst zit in de aankoop

250 tegenover 12 pagina's: De situatie op de inkoopmarkten en de stijgende energiekosten dwingen traditionele printbedrijven om geld te besparen. Er zijn verschillende opties: Een mogelijkheid is om in een groep in te kopen, bijvoorbeeld voor papier zoals EKDD, Papier Plus of PaperConnect. Als u aan zo'n groep deelneemt, krijgt u toegang tot een database met papierprijzen en kunt u de actuele aankoopprijzen bekijken en gebruiken voor uw berekeningen. In crisistijd profiteren de leden van een inkoopgroep ook van de stabiele relatie tussen de papierindustrie en de inkoopgroep. Ze hebben daardoor een betere kans om goederen snel geleverd te krijgen in tijden van knelpunten in de levering.

Tip 2: Minder stroom verbruiken

Een manier om op materiaal en papier te besparen is door te investeren in moderne machines, met name digitale productieprinters, zoals het bovenstaande voorbeeld laat zien. De nieuwste productieprinters zijn bijvoorbeeld voorzien van mediasensoren die automatisch de papiersoort en het papiergewicht detecteren en nauwkeurig de juiste instellingen gebruiken om te voorkomen dat er te veel inkt wordt gebruikt. Daarnaast zijn de nieuwste productieprinters beter voor het milieu en verbruiken ze minder energie.

Tip 3: Het productieproces op inefficiënties controleren

Het is niet altijd nodig om nieuwe apparatuur aan te schaffen. Soms is het slimmer om processen efficiënter in te richten door te digitaliseren. Houd de workflows in het productieproces tegen het licht en denk opnieuw na over het printtraject van begin tot eind. Met name een geautomatiseerde printproductie levert tastbare, meetbare voordelen op. Denk dan bijvoorbeeld aan minder afval en minimale productietijden.

Het planningsproces bij veel bedrijven kent veel strakke deadlines en voortdurende taakaanpassingen. Productieplanning met geoptimaliseerde productietijden is nauwelijks mogelijk. Dit resulteert in dubbele installatiekosten. Als grafische ondernemingen via een digitale procesketen de taken organiseren, vanaf de ordervrijgave en de planning tot de uitvoering van de productie, kunnen ze de administratieve inspanningen verminderen. Nieuwe orders kunnen automatisch op basis van de tijden worden ingepland. En de dynamische optimalisatie berekent automatisch de beste productievolgorde wat betreft de insteltijd.

Taken:

- Definitie van workflowoplossingen

- Definitie van geautomatiseerde prepress-elementen zoals het kleurbeheer, enz.

- Geïntegreerd kwaliteitsbeheer

- Integratie in het ERP-systeem

- Pdf-workflow zonder menselijk ingrijpen, ongeacht of het een grote of kleine oplage betreft, de verschillende soorten substraten of verschillende formaten

U kunt in beide disciplines, PP (productie printen) en IP (industrieel printen), moderne workflow-integratieopties ontwikkelen.

Tip 4: Flexibel printen

Het vermogen om snel te reageren op plotselinge veranderingen is tijdens de pandemie nog belangrijker geworden. Bij de traditionele productie dragen grote aantallen bestellingen, enorme voorraden en lange doorlooptijden bij aan de omzet. Als het papier echter niet wordt geleverd, is het systeem kwetsbaar.

De mogelijkheid om een kleine bestelling te plaatsen die snel wordt geleverd, betekent een revolutie voor uw bedrijf. In plaats van te vertrouwen op verkoopprognoses op basis van historische gegevens en waarvoor een bepaalde voorraad nodig is, kunnen grafische ondernemingen een minimale voorraad aanhouden en aanvullen op basis van de werkelijke vraag. Flexibele bedrijven hebben een veel betere kans om in te spelen op trends door te produceren op aanvraag, in plaats van te vertrouwen op prognoses. Bovendien wordt alleen geprint wat nodig is, wat ook beter is voor het milieu.

Tip 5: Koude lijm in plaats van hete lijm gebruiken

Het is niet erg duurzaam om catalogi en brochures in te binden met hotmelt- of PUR-lijm. Het kost veel energie om de lijm te verwarmen en er komen giftige dampen vrij die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de medewerkers. Vooral voor kleine oplagen zijn de energie- en reinigingskosten zeer hoog in verhouding tot de gerealiseerde productie. Bovendien is er door te stapelen een relatief grote hoeveelheid lijm nodig, waardoor er veel materiaal wordt verbruikt. Koude lijm daarentegen hoeft niet lang of voortdurend te worden opgewarmd. Hierdoor wordt er tot 50% aan energie bespaard in vergelijking met de conventionele productie. Koude lijm is ook gebaseerd op tot 50% water, wat goed is voor het milieu.

Dit is misschien ook interessant voor u:

Alles wat voor u nu van belang is om te weten over de Europese wet inzake de toeleveringsketen

De aanstaande Europese wet inzake de toeleveringsketen verplicht leveranciers...

Print is mijn business
22.05.2023

Hoe meer te verkopen met social commerce

Social commerce is een lucratief terrein voor digitale printbedrijven. Hoe te...

Print is mijn business
24.08.2023
Van ons voor u: