In 2005 introduceerde Konica Minolta het merk bizhub voor zijn multifunctionele printers (MFP's) in Europa, en dit jaar viert het bedrijf met trots het 20-jarig bestaan. De bizhub MFP's hebben sinds hun lancering een sleutelrol gespeeld op de werkplek, als centrale hubs voor printen, kopiëren, scannen en faxen. Ze hebben zich voortdurend aangepast aan de snel veranderende eisen van moderne kantoren.

De naam “bizhub” is een combinatie van “biz”, een afkorting van “business”, en “hub”, dat staat voor een centraal punt van activiteit of een netwerkrelais. Dit concept weerspiegelt de filosofie van Konica Minolta: “putting you in the center of business”.

In dit interview deelt Olaf Lorenz, General Manager van de International Marketing Division bij Konica Minolta Business Solutions Europe, zijn inzichten over de transformatie van de werkplek in de afgelopen twee decennia. Hij vertelt hoe Konica Minolta haar MFP's voortdurend heeft geëvolueerd om tegemoet te komen aan de behoeften van een dynamische en steeds digitalere werkomgeving.

Olaf, hoe verhoudt het kantoor van 2005 zich tot het kantoor van vandaag?

Olaf: Het kantoor van twintig jaar geleden zou vandaag de dag niet volledig onherkenbaar zijn. Het had desktopcomputers en laptops die draaiden op het destijds gangbare Microsoft Windows XP-platform, gecombineerd met eenvoudige internetverbindingen, e-mail en vroege versies van instant messaging.

Veel kantoren vertrouwden nog op vaste telefoons voor betrouwbare communicatie. Mobiele telefoontechnologie stond in die tijd nog in de kinderschoenen vergeleken met de huidige standaarden. Apparaten zoals de BlackBerry, geïntroduceerd in 1999, waren destijds baanbrekend vanwege hun mobiele verbindingsmogelijkheden. Echter, de moderne, app-gestuurde smartphone kwam pas in
2007 met de introductie van de eerste Apple iPhone
.

Omdat veel technologieën fysiek gebonden waren aan de kantooromgeving, was het een uitdaging om IT-diensten buiten het kantoor toegankelijk te maken. Wie een gedeeld bureau gebruikte tijdens een bezoek aan een ander kantoor, moest vaak kabels aansluiten om een laptop te verbinden. Voor het checken van e-mails moest je meestal fysiek achter een bureau zitten. De flexibiliteit van werken op afstand of in hybride vormen, zoals we die nu kennen, was destijds nauwelijks haalbaar voor de meeste werknemers.

Dit staat in scherp contrast met de huidige situatie. Tegenwoordig zijn kantoren uitgerust met geavanceerde technologieën zoals AI-hulpmiddelen, cloud computing en slimme kantooroplossingen. Samenwerkingstools zoals videoconferenties en virtuele vergaderplatforms zijn niet alleen essentieel, maar ook breed toegankelijk en betaalbaar. Deze tools ondersteunen flexibele werkmodellen die werknemers meer keuzevrijheid bieden en productiviteit verhogen. Werknemers kunnen nu vanuit huis of andere externe locaties toegang krijgen tot volledige kantoordiensten, zonder de beperkingen van tijdrovend woon-werkverkeer.

Wat zijn enkele van de belangrijkste veranderingen op het gebied van werkplektechnologie en -praktijken in de afgelopen 20 jaar?

Olaf: Een van de grootste verschuivingen is ongetwijfeld de komst van Cloud Computing, dat in 2006 werd geïntroduceerd door
Amazon Web Services (AWS) in 2006
, waardoor bedrijven gegevens en toepassingen via het internet kunnen opslaan en benaderen. Cloud Computing heeft ook de ontwikkeling van kantoorplatforms mogelijk gemaakt, zoals
Office 365 van Microsoft in 2011
, en geeft bedrijven meer flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenefficiëntie omdat ze niet langer zwaar hoeven te investeren in fysieke servers en infrastructuur. De eerder genoemde opkomst van smartphones sinds de eerste Apple iPhone in 2007 in combinatie met Cloud Computing was een revolutie die mobiel werken zoals we dat nu kennen mogelijk heeft gemaakt.

Deze technologische revoluties waren ook nodig tegen de achtergrond van geopolitieke veranderingen en veranderingen in de maatschappij in het algemeen. Denk maar aan de wereldwijde financiële crisis van
2008
, die bedrijven dwong om hun kosten massaal te verlagen.

Of de Covid-19 pandemie sinds 2020, die de verschuiving naar werken op afstand versnelde en leidde tot een meer verspreid en flexibel personeelsbestand. Laten we het voorbeeld van hybride werken nemen: Microsoft Teams, bijvoorbeeld, werd geïntroduceerd in 2017, maar heeft pas een echte boom beleefd sinds de pandemie, wat resulteerde in meer dan
320 million gebruikers
wereldwijd vandaag. 


In haar verklaring van 2022
,verwijst de EU naar de aanzienlijke toename van kwaadaardige cyberactiviteiten in de context van de Russische agressie tegen Oekraïne. IT-beveiliging op de werkplek is belangrijker dan ooit. Met name cloud computing heeft bijgedragen aan het verhogen van het beveiligingsniveau.

Wat we de afgelopen jaren ook zagen, was de grotere bevordering van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) op de werkplek, gedreven door een significante mentaliteitsverandering onder invloed van bewegingen zoals 'Black Lives Matter' en de 'Me too'-campagne in de jaren 2010.

Of neem
'The Great Resignation’ in 2021-2022
, wat resulteerde in een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Hierdoor kwam er meer aandacht voor het behouden van talent door te focussen op het welzijn van werknemers en het creëren van een positieve werkcultuur die aansluit bij de waarden en ambities van werknemers.

Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten heeft ook de revolutie van Generative AI versneld als middel om bestaande human resources slimmer in te zetten en de productiviteit te verhogen.

Een ander voorbeeld is het
Parijs Agreement van 2015
als reactie op de escalerende klimaatnood. Als gevolg hiervan werd het onderwerp milieuverantwoordelijkheid steeds belangrijker in bedrijven, waarbij energiebesparende technologieën en het gebruik van gerecyclede materialen nog belangrijker werden. Papierbesparende processen kregen hierdoor ook meer aandacht, hoewel het ‘
Papierloze kantoor
’ op zich niet nieuw was. 

Naast milieuredenen speelden ook praktische overwegingen en kostenbesparingen een belangrijke rol bij de overstap van papieren naar elektronische documenten en gaven Enterprise content management systemen een enorme impuls.

Daarnaast heeft de EU de afgelopen twintig jaar ook een hele reeks wetten ingevoerd die de werkplekken in heel Europa hebben beïnvloed. De
Working Time Directive
, bijvoorbeeld, die in 2003 werd ingevoerd om de gezondheid en veiligheid van werknemers te beschermen, stelde een maximale werkweek van 48 uur in, inclusief overwerk, en stelde de eis van ten minste vier weken jaarlijkse vakantie met behoud van loon. Op het gebied van bedrijfsvoering was een van de grootste veranderingen in de gegevensregelgeving de
2016 General Data Protection Regulation (GDPR)
, omdat deze een grote impact had op gegevensbescherming. De
Network and Information Security (NIS) Directive
werd ook in 2016 geïntroduceerd om het algemene niveau van cyberbeveiliging in de EU te verhogen. Deze is sindsdien ook vervangen door de
the NIS2 Directive
die in 2023 is ingevoerd om de vereisten voor cyberbeveiliging te versterken door hogere normen te stellen en het toepassingsgebied uit te breiden naar meer sectoren en entiteiten.

Hoe hebben de bizhub-apparaten van Konica Minolta zich aangepast aan deze ontwikkelingen?

Olaf: Het Konica Minolta bizhub-assortiment is voortdurend aangepast en geëvolueerd om naadloos in te spelen op de veranderende behoeften van bedrijven te midden van deze ingrijpende ontwikkelingen.

In 2009 en 2010 introduceerden we een reeks scansoftware die, samen met de bizhub-apparaten, was ontworpen om bedrijven te helpen het 'Papierloze Kantoor' te realiseren, door krachtige scan- en verwerkingsmogelijkheden te bieden om dit snel, betrouwbaar en gemakkelijk te realiseren.

In 2011 introduceerden we een oplossing om mobiel printen mogelijk te maken met onze bizhub-apparaten voor een grotere flexibiliteit van het personeel, wat waardevol is gebleken voor hybride werken. Daarnaast werd in hetzelfde jaar ons bizhub SECURE-concept geïntroduceerd om bizhub-apparaten te beschermen tegen cyberaanvallen, dat in 2019 werd uitgebreid met de introductie van Bitdefender Antivirus.

In 2012 lanceerden we IWS (Internal Web Server), waarmee we connectoren konden maken voor de verbinding van onze MFP's met de cloud. Met de lancering van Marketplace vereenvoudigden we de manier waarop onze MFP's naar de cloud scannen en vanuit de cloud-opslagplaats afdrukken, zonder dat er servers op locatie nodig zijn. In het algemeen bood de Marketplace, net als smartphones, toegang tot een hele reeks apps die toegankelijk waren via MFP-panelen.

2012 was ook het jaar waarin grondstofbesparing een centrale rol kreeg in de apparaten: we gebruikten voor het eerst gerecycled plastic in onze bizhubs. We hebben ook onze Simitri®-toner verbeterd, zodat deze bij een lagere temperatuur kan worden gefixeerd. Dit verlaagde het stroomverbruik van de fixeereenheid met ongeveer 10% ten opzichte van eerdere modellen. We hebben dit voortgezet met de bizhub i-serie, die in 2019 werd gelanceerd. De meeste apparaten uit de bizhub i-Series hadden een lagere TEC-waarde dan hun voorgangers. Dit was te danken aan onze nieuwe Simitri® V toner en een nieuwe fixeereenheid in die tijd, waardoor we de fixeertemperatuur met ongeveer 15°C konden verlagen ten opzichte van eerdere modellen. De verlaging van het stroomverbruik heeft geresulteerd in tot 25% minder CO₂-uitstoot tijdens gebruik in vergelijking met eerdere modellen. Tot slot lanceerden we in 2023 ons
bizhub Refreshed programma
om bizhub-apparaten na hun eerste levenscyclus op te knappen.

Een inclusieve werkplek moet gelijke toegang bieden aan alle mensen, ongeacht leeftijd, handicap of andere factoren. Daarom zette Konica Minolta zich 20 jaar geleden in voor
een universeel ontwerp
met de introductie van het nieuwe merk bizhub. Het bizhub-assortiment biedt ergonomische papierladen die met minimale inspanning kunnen worden uitgetrokken, grote touchscreens die in elke hoek kunnen worden gekanteld en kleurcodering die duidelijk kritieke machineonderdelen aangeeft om mogelijke schade voor de gebruiker te voorkomen.

We hebben zojuist veel gesproken over de eisen van de maatschappij en de economie en hoe de werkplek en de bizhub-serie zich hieraan hebben aangepast. Maar wat ik ook wil benadrukken is ons innovatieve ontwerp, waarvoor we de afgelopen 20 jaar verschillende prijzen hebben ontvangen, zoals de Red Dot Award of de Good Design Award. Bij Konica Minolta waren we van mening dat werkplekken niet alleen technisch vlekkeloos moeten functioneren, maar ook visueel aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk moeten zijn, zodat werknemers zich op hun gemak voelen. In 2007 introduceerden we bijvoorbeeld een nieuwe stijlvolle behuizing met een zwart-wit Infoline Design, wat destijds uniek was in de branche, omdat de meeste apparaten toen gewoon grijs waren. En we hadden ook de MFP-panelen veranderd van eenvoudige zwart-wit gebruikersinterfaces in veel modernere gebruikersinterfaces in kleur.

Wat heeft de toekomst in petto voor de werkplek?

Olaf: Onze bizhub-apparaten bevatten bijvoorbeeld de
Intelligent Media Sensor
. Deze bepaalt automatisch de papiersoort met behulp van sensoren en een algoritme dat is ontwikkeld op basis van machine learning en maakt het mogelijk om voor elk type media de optimale afdrukomstandigheden in te stellen, zodat ze met de beste afdrukkwaliteit kunnen worden afgedrukt.

We werken momenteel aan een aantal manieren om documentprocessen nog slimmer te maken op basis van AI, en onze bizhub-apparaten zijn hier een belangrijk onderdeel van.

Terugkijkend op de afgelopen twee decennia is het duidelijk dat technologie zich altijd moet blijven ontwikkelen om te voldoen aan de behoeften van mensen en bedrijven, en onze bizhub-serie is daar een geweldig voorbeeld van. Ze zijn een integraal onderdeel van talloze bedrijfsprocessen en hebben zichzelf keer op keer bewezen, vooral omdat ze zijn geëvolueerd om complexe uitdagingen aan te gaan. We blijven ernaar streven om ze zo te ontwerpen dat ze voldoen aan de toekomstige eisen van de digitale werkplek.

Share: