Hoe duurzaam zijn datacenters en clouddiensten?

| 15 april 2024

Steeds meer bedrijven verhuizen hun IT-infrastructuur naar de cloud. Clouddiensten bieden organisaties immers meer flexibiliteit, wat extra aantrekkelijk is in tijden van onzekerheid. Maar zijn clouddiensten en de bijbehorende datacenters ook duurzamer dan klassieke bedrijfsservers?Duurzamer dan servers op locatie

 

Over het algemeen zijn moderne, grote datacenters in de cloud energie-efficiënter dan bedrijfsservers op locatie. Zo kiezen bedrijven vaak voor grotere interne servers dan ze nodig hebben, met meer energieverbruik als gevolg. De energiebehoefte van een server hangt immers af van het formaat, niet van de werkelijk gebruikte capaciteit.
 
Verder kiezen datacenters voor een virtualisatie van fysieke IT-resources (zoals hardware, software, opslag en netwerktechnologieën). Daardoor kunnen deze resources flexibel en op basis van de vraag van verschillende klanten verdeeld worden om ze optimaal in te zetten. Bovendien overboeken veel cloudproviders de gevirtualiseerde resources, omdat gebruikers toch niet alle gereserveerde resources tegelijkertijd opeisen. Met nog meer efficiëntie als gevolg.
 
Ook zorgt het gebruik van gedeelde documenten en bestanden in de cloud (bijvoorbeeld via Microsoft Teams) voor minder overbodige versies, waardoor er sowieso minder data worden opgeslagen.
 
Volgens onderzoek van Microsoft en WSP is cloud computing in staat om de energie-efficiëntie met 93% te verbeteren en 98% minder broeikasgassen uit te stoten dan IT-infrastructuur op locatie.
 
 

‘Duurzamer’ is niet noodzakelijk ‘duurzaam’

 

Hoe efficiënt ze ook zijn, het is belangrijk om te onthouden dat datacenters nog steeds grote hoeveelheden elektriciteit en water nodig hebben om te functioneren. Als gevolg daarvan produceren ze heel wat CO2. Datacenters zijn op dit moment verantwoordelijk voor naar schatting 3% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik, wat zal stijgen naar 4% tegen 2030.
 
Servers genereren enorme hoeveelheden afvalwarmte, waardoor het waterverbruik voor koeling in datacenters hoog oploopt. Alle grootschalige datacenters verbruiken samen naar schatting 1,7 miljoen liter water per dag. En dat terwijl in 2025 de helft van de wereldbevolking in gebieden met watertekorten zal leven.
 
Door de essentiële aard van de gegevens die in een datacenter worden opgeslagen, moet alles bovendien een back-up hebben met volledige redundantie voor het geval dat de primaire servers uitvallen. Dit betekent back-upservers, back-upvoedingen en back-upkoelsystemen. In feite wordt er altijd dubbel zoveel capaciteit gebruikt dan strikt noodzakelijk is.
 
 

Zo kiest u voor een duurzamer datacenter

 

Waarop letten als u op zoek bent naar een duurzame clouddienstenprovider? Check alvast volgende drie zaken:
 

  1. Vraag naar internationaal erkende certificeringen, zoals ISO 14001 of LEED. De internationale norm voor milieubeheer ISO 14001 definieert wereldwijd erkende vereisten voor een milieubeheersysteem. Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) is een classificatiesysteem voor groen bouwen.                                                                                     
  2. Als ze beschikbaar zijn, kijk dan naar de CO2-, waterverbruik- en afvalcijfers en informeer naar wat de provider doet om ze te reduceren.                                                                                       
  3. Kijk of de clouddienstenprovider gebruikmaakt van datacenters die grotendeels of volledig worden aangedreven door hernieuwbare energie.

 
 

Met Konica Minolta zit u alvast goed

 

Konica Minolta zet zich in om zo duurzaam mogelijke cloudservices te leveren en werkt samen met verschillende datacenters om dit doel te bereiken. Als geaccrediteerd Microsoft Cloud Solution Partner bieden we heel wat Microsoft-diensten die ook worden gehost in datacenters van Microsoft. Vier daarvan zijn al LEED Gold-gecertificeerd, 74 andere projecten zijn bezig met certificering. Tegen 2025 verwacht Microsoft haar datacenters te voorzien van 100% hernieuwbare energieopwekking. En tegen 2030 wil Microsoft meer water teruggeven aan het milieu dan het bedrijf verbruikt én geen afval meer produceren tijdens haar directe activiteiten.
 
Konica Minolta's Cloud Print Solution Workplace Pure wordt gehost in de Open Telekom Cloud, geleverd door het Telekom datacenter in Biere, Bördeland in de buurt van Maagdenburg in Duitsland. Met een PUE-waarde (Power Usage Effectiveness) van 1,3 heeft het 30 procent minder energie nodig dan vergelijkbare datacenters. Bovendien wordt het datacenter van Telekom voor 100% gevoed door elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.
 
Daarnaast heeft Konica Minolta eigen datacenters in Hannover (Duitsland) en Stockholm (Zweden). Van hieruit bieden we onze klanten Infrastructure as a Service, een virtuele IT-infrastructuuromgeving met een virtueel netwerk, virtuele opslag en virtuele serverresources. Beide datacenters werken met 100% hernieuwbare energie en zijn ISO 14001-gecertificeerd, terwijl de locatie in Hannover bovendien geen extra koeling of airconditioning nodig heeft tot een buitentemperatuur van 27°C.
 
Wenst u meer informatie over onze clouddiensten? Contacteer ons dan snel!
 

 

Blogs

Blogs

5 tips voor duurzaam printen: een ecologische printstrategie in een groen Europa

Hoe groen is de IT-strategie van uw bedrijf? Duurzaamheid is niet alleen essentieel om onze planeet leefbaar te houden, de EU maakt rapportage errond binnenkort verplicht voor tal van bedrijven, waardoor het onderwerp hoog op ieders agenda...