AI, Machine Learning en Deep Learning: Een definitie van de termen
In feite houden alle drie de termen verband met elkaar.
Kunstmatige intelligentie is het resultaat van het inzetten van technieken voor machine learning en deep learning. Het gevoel van 'intelligentie' komt voort uit het feit dat machines bijleren en zich aanpassen zonder menselijke tussenkomst. Hoewel de principes niet nieuw zijn, hebben de toegang tot grote datasets en de verlaging van de kosten van high-performance computing de opkomst van een nieuw soort wetenschap mogelijk gemaakt. De twee belangrijkste bijdragende factoren aan kunstmatige intelligentie zijn:
Machine learning maakt gebruik van algoritmen om te 'leren' van afbeeldingen of andere gegevens. Machine learning omvat meestal menselijke tussenkomst, handmatig labelen van voorbeeldbeelden om op basis daarvan daaropvolgende beelden in grotere getale te kunnen classificeren. Een mens markeert beelden zodat de belangrijkste kenmerken door een computer worden herkend en vervolgens wordt een model gebouwd om de kans te voorspellen dat een beeld overeenkomt met gepresenteerde gegevens. Voorbeelden van het gebruik van machine learning zijn gezichtsherkenning of het analyseren van de inhoud van complexe beeldscènes. Machine learning is een snelle manier om een gegevensmodel te bouwen op basis van een relatief kleine dataset.
Deep Learning is een deelgroep van machine learning. Hiervoor is geen menselijke tussenkomst meer nodig om gegevens te labelen om beeld-, geluids- of tekstelementen te herkennen. In plaats daarvan bouwt Deep Learning automatisch het herkenningsmodel op. Hiervoor zijn veel grotere datasets nodig en ook veel meer tijd om de modellen te bouwen. Er worden vaak 'neurale netwerken' ingezet die bedoeld zijn om menselijke methoden voor het aanleren van nieuwe gegevens en het aanpassen aan nieuwe kennis na te bootsen. Deep Learning kan niet alleen gegevenselementen zoals afbeeldingen herkennen, maar herkent ook taken. Daarom wordt deze technologie belangrijk voor procesintensieve bewerkingen. De taken die in de dagelijkse werkzaamheden worden ingebed, bieden mogelijkheden voor intelligente automatisering van zowel softwaresystemen als fysieke systemen zoals robotarmen.
Konica Minolta gebruikt alle drie de elementen in haar portfolio met verschillende mate van intelligentie en verfijning, te beginnen met basisintelligentie voor printactiviteiten.