6 tips om winst te verhogen en bedrijfskosten te verlagen

| 14 juni 2023

In tijden van hoge inflatie krijgen Belgische bedrijven boven op een stevige stijging van de bedrijfskosten ook navenant gestegen loonkosten te verduren. Om na deze dubbele mokerslag overeind te blijven, moeten bedrijven hun uitgaven onder controle houden. De invoering van een kostenbeheersysteem biedt soelaas. Al moet dit zeer zorgvuldig gebeuren, kwestie van een daling van de product- of servicekwaliteit en een laag werknemersmoreel te voorkomen. In deze blog reiken we u zes manieren aan om de kosten van het zakendoen op verantwoorde wijze te drukken.1.    Schrap overbodige kosten

 

Stop met alles wat geld kost en niet wordt gebruikt. Ongebruikte telefoonlijnen, inefficiënte apparaten, onnodige technologie: weg ermee! Het is belangrijk om uw technologiebehoeften regelmatig te evalueren. Zijn al uw softwareabonnementen nog wel nodig? Betaalt u misschien voor het onderhoud van hardware die geen nut meer heeft? Bekijk ook uw afvalproductie, verwarmingskosten, nutsvoorzieningen en verzekeringen. Door uw printerpark op orde te brengen kunt u bijvoorbeeld al veel besparen.
 

2.    Bekijk automatisering

 

Strategische automatisering kan aanzienlijke voordelen opleveren op het gebied van resourcing en foutenbeheer. Door vervelend, repetitief of handmatig werk te vervangen door robotmatige procesautomatisering (RPA) kunt u medewerkers vrijmaken voor leukere en creatievere taken. Ondertussen kan RPA ervoor zorgen dat die repetitieve taken, zoals factuurbeheer, consistent worden uitgevoerd volgens vooraf gedefinieerde bedrijfsregels. Dit bespaart uw werknemers hopen tijd, terwijl uw bedrijf ook bespaart door het risico op fouten drastisch te verlagen.
 

3.    Overweeg outsourcing

 

Waar automatisering niet mogelijk is, kan outsourcing de arbeidskosten eventueel drukken. Zo kan het uitbesteden van bedrijfsprocessen zoals marketing en klantenservice efficiënter zijn. Het loont soms ook de moeite om na te gaan of sommige werknemers niet beter parttime in plaats van fulltime zouden werken. Hoewel wellicht niet al uw medewerkers hierop zitten te wachten, zullen sommigen deze kans misschien aangrijpen om hun evenwicht tussen werk en privéleven te verbeteren.
 

4.    Verminder inefficiëntie

 

Processen die op papierwerk draaien zijn niet alleen dodelijk voor de productiviteit, ze kunnen ook meer kosten dan u denkt. Digitaliseren is een geweldige manier om geld te besparen en de papierkosten te verlagen met behulp van printmanagementoplossingen. Door afdrukprocessen te controleren en te beheersen kunt u inefficiënties de wereld uit helpen en gewoontes van werknemers bijsturen. Gebruik bijvoorbeeld regels om afdruklimieten in te stellen, de toegang tot kleurenafdrukken te beperken en standaard dubbelzijdig af te drukken. De impact op het resultaat is aanzienlijk.
 

5.    Focus op de meest lucratieve inkomstenstromen

 

Het ontwikkelen van producten kost tijd en geld. In plaats van te investeren in producten die minder goed verkopen, focust u best op producten die het hoogste rendement opleveren en het beste verkopen. Kijk ook naar manieren om afval te recycleren. En het onderverhuren van vrije ruimtes is een goede manier om het maximale uit een pand te halen en zo de cashflow te stimuleren.
 

6.    Stimuleer kostenbesparende ideeën

 

Betrek werknemers bij de kostenbeheersing. Stimuleer werknemers om kosten te besparen of kostenbesparende ideeën aan te dragen. Werknemers zullen waarschijnlijk goed meewerken aan initiatieven voor kostenbeheersing als ze zelf ook de kans krijgen om hun zegje te doen over de toekomst van het bedrijf. Doe hetzelfde met leveranciers. Zij kunnen prikkels bieden, zoals prijskortingen in ruil voor tijdige betaling, om te voorkomen dat ze omzet mislopen.

In een kwakkelende economie telt elke euro. Door bovenstaande kostenbesparende tactieken toe te passen, kunt u bedrijfskosten schrappen die weinig of geen toegevoegde waarde hebben. Zomaar kosten verlagen zonder een duidelijk strategisch plan kan echter een negatief effect hebben op werknemers en klanten. Vermijd dus algemene bezuinigingen met onrealistische doelstellingen. Het is bijna onmogelijk om op termijn winstgevend te blijven als u de budgetten zonder onderscheid op alle gebieden terugschroeft.

De druk op bedrijven om kosten te besparen treft zowat elke sector. Bedrijven moeten hun huidige uitgaven onder de loep nemen en regelmatig kostenbeoordelingen inplannen. Konica Minolta biedt een reeks op maat gemaakte oplossingen om bedrijven van elke omvang te helpen met de kosten te verlagen en de winsten te verhogen. Als u op zoek bent naar een eenvoudige manier om uw nettowinst te verhogen, neem dan vandaag nog contact met ons op.
 

Blogs

Blogs

Hoe duurzaam zijn datacenters en clouddiensten?

Steeds meer bedrijven verhuizen hun IT-infrastructuur naar de cloud. Clouddiensten bieden organisaties immers meer flexibiliteit, wat extra aantrekkelijk is in tijden van onzekerheid. Maar zijn clouddiensten en de bijbehorende datacenters ook...