Hoe goed zijn uw printers beveiligd?

| 9 januari 2024

Als printers konden praten, dan zouden ze nogal wat geheimen kunnen verklappen. En toch krijgt printer security vaak onvoldoende aandacht. Net als laptops, mobiele telefoons en servers zijn printers nochtans netwerkapparaten en dus een potentieel doelwit voor aanvallen. Hoe zit het eigenlijk met de beveiliging van uw printers?Bij 61% loopt het verkeerd

 

Uit de Global Print Security Landscape 2023-studie van het gerenommeerd onderzoeksbureau Quocirca rolden nogal wat resultaten die het bedrijfsleven oproepen om dringend meer aandacht aan printbeveiliging te schenken.
 
Zo leed 61% van de ondervraagde organisaties tijdens het jaar voorafgaand aan de studie gegevensverlies als gevolg van onveilige printpraktijken, een verontrustend percentage. En het wordt nog erger als u weet dat de gemiddelde kost verbonden aan dat gegevensverlies € 873.000 bedraagt. Zo’n bedrag is soms al moeilijk behapbaar voor een grote onderneming. Voor een kmo is het vaak catastrofaal.
 

De onschuldige printer bestaat niet meer

 

Hoewel printers tot de eerste apparaten behoorden die werden toegevoegd aan IT-netwerken, was de beveiliging ervan vaak onbestaande. Dat is waarschijnlijk voor een stuk te wijten aan de aloude perceptie van ‘de onschuldige printer’. Terwijl in de kantoren van de jaren negentig een matrixprinter ergens in een hoekje luidruchtig maar onschuldig zijn ding deed, is de kantoorprinter vandaag een stil, slim en sterk geconnecteerd toestel dat kan scannen, printen, kopiëren en nog veel meer. Niet toevallig noemen we ze bij Konica Minolta ‘bizhubs’: de nadruk ligt op hun rol in de verbonden werkplek.
 
Zoals u weet is de IT-infrastructuur van een organisatie maar zo veilig als de zwakste schakel. Dat is niet zelden de printer. In de Quocirca-studie gaf amper 11% van de organisaties met 250 tot 499 werknemers en slechts 27% van de organisaties met 500 tot 999 werknemers aan hun eigen printinfrastructuur volledig te vertrouwen.
 

Maak van printbeveiliging een prioriteit

 

Het goede nieuws is dat printbeveiliging en beveiligde printoplossingen vandaag topprioriteiten zijn voor fabrikanten. Ze bouwen nieuwe beveiligingsfuncties in die helpen bij het naleven van best practices en de bescherming tegen externe bedreigingen, zoals virussen en malware.
 
Een andere trend is de opkomst van cloud printing, waarmee organisaties hun printactiviteiten vereenvoudigen, hun printinfrastructuur moderniseren én tegelijkertijd hun gegevens en documenten beter beveiligen.
 
Bent u zelf niet zeker van de veiligheid van uw printinfrastructuur? Onderneem dan vandaag nog actie. Zo is een beveiligingsaudit nooit een slecht idee. Uw leverancier of managed print serviceprovider kan u daarbij helpen.
 
Hebt u nog vragen over printerbeveiliging? Contacteer ons dan snel!
 

Blogs

Blogs

Kmo’s zijn kwetsbaarder voor cyberaanvallen: oorzaken en remedies

Elke organisatie kan getroffen worden door een cyberaanval, maar de gevolgen zijn vaak ernstiger voor kmo’s dan voor grote bedrijven. Waarom zijn kmo’s kwetsbaarder? En hoe bereiden ze zich best voor op eventuele aanvallen?