Slimme videoanalyse verhoogt de veiligheid in uw organisatie

| 18 januari 2023

Videobewaking is een nuttig instrument om de veiligheid op de werkplek in het oog te houden. Maar wat als slimme videoanalyses u ook waarschuwen voor problemen, zodat u meteen kunt ingrijpen?Heel wat organisaties vertrouwen op videobewaking of CCTV-systemen om de veiligheid van werknemers te bewaken of om gebouwen, ruimtes of waardevolle informatie te beveiligen. Dit arbeidsintensieve proces levert echter niet altijd optimale resultaten op. Gelukkig tilt slimme videoanalyse bewaking nu naar een hoger niveau. De integratie van artificiële intelligentie (AI) met videocamera’s maakt geautomatiseerde analyses, detectie en waarschuwingen vooraf mogelijk, wat de veiligheid van zowel mensen, plaatsen, goederen als informatie fors bevordert.
 
De klassieke videobewaking of CCTV maakt al lang deel uit van de veiligheids- en beveiligingsprocessen in heel wat organisaties, maar ze stuit op een aantal uitdagingen en beperkingen:
 
 • Er zijn mensen nodig om de videobeelden permanent te controleren en te analyseren. En die kunnen hun concentratie verliezen, waardoor belangrijke gebeurtenissen onopgemerkt blijven.
 • Er moet gigantisch veel beeldmateriaal worden opgeslagen, waarvan het merendeel nooit meer bekeken hoeft te worden.
 • De bewakingsoplossing registreert wat er gebeurt maar begrijpt zelf niet wat er te zien is. Ze kan u dus niet actief op de hoogte brengen van problemen.
 
De geschatte 340 miljoen arbeidsongevallen die elk jaar wereldwijd plaatsvinden tonen aan hoe moeilijk het is om die bewaking goed te regelen. En laten we eerlijk zijn, arbeidsongevallen en verwondingen zorgen voor veel leed en kosten zowel werknemers als werkgevers hopen geld.
 
 

Videoanalyse is echte gamechanger

Slimme videoanalysesoftware (ook videoanalyse genoemd) verandert de zaak ingrijpend. Videoanalyse combineert videobewakingstechnologie met algoritmen en AI, waardoor de technologie situaties niet enkel registreert maar ook begrijpt. Videoanalyse doet aan constante bewaking én analyse. Er worden enkel mensen bij betrokken (via waarschuwingen) als anomalieën, tekortkomingen, risico's of gevaren worden gedetecteerd.
 
Videoanalyse met AI kan bijvoorbeeld herkennen of er een dier dan wel een inbreker de veiligheidsperimeter betreedt. Het systeem kan ook zelf alarm slaan bij verdachte handelingen of ongevallen.


 
Met een op AI gebaseerde analyseoplossing kunt u uw werknemers in realtime beter beschermen tegen ziekte, ongevallen, verwondingen en zelfs overlijden. Deze slimme oplossing beschermt uw organisatie ook beter tegen gegevensdiefstal en inbreuken op de beveiliging.
 

 

Bescherm uw medewerkers tegen gevaar, ziekte en letsel

Als u verantwoordelijk bent voor een complexe omgeving in bijvoorbeeld de productie of logistiek, dan bent u zich bewust van:
 • de potentiële gevaren waaraan werknemers kunnen worden blootgesteld;
 • de wettelijke verplichtingen om te voldoen aan de richtlijnen voor gezondheid en veiligheid op de werkplek.
 
Het gebruik van intelligente videoanalyses beschermt uw werknemers tegen een reeks gezondheids- en veiligheidsrisico's via aanpasbare, geautomatiseerde detectie. De technologie kan u ook helpen om iemand die gevaar loopt te lokaliseren en te identificeren. Hieronder vindt u enkele typische toepassingen voor de bescherming van werknemers:

 
 • Controle van de veiligheidsuitrusting

Vergeleken met 2019 en 2020 steeg het aantal ernstige arbeidsongevallen bij Belgische werkgevers helaas weer lichtjes in 2021. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er heel wat mensen zonder of met weinig ervaring aan de slag gegaan. Dat verhoogt de kans op een ernstig ongeval, hoewel de meeste arbeidsongevallen vaak makkelijk te voorkomen zijn. Met slimme videodetectie controleert u bijvoorbeeld of werknemers de juiste veiligheidsuitrusting dragen, zoals maskers, brillen, helmen, veiligheidsvesten, handschoenen en laarzen.
 
 • Detecteer tijdig gevaarlijke situaties

Met slimme videobewaking kun je heel wat potentieel gevaarlijke situaties tijdig detecteren, waardoor je heel wat onheil kunt voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld controleren of de vereiste afstand tussen werknemers onderling of tussen een werknemer en een machine wordt gerespecteerd.
 
Ook de veiligheid van wie alleen werkt kun je verhogen. Slimme camera’s kunnen lichaamsbewegingen die duiden op duizeligheid, ziekte of letsel herkennen en classificeren. Ook nog voor iemand effectief valt of zich kwetst. De microfoons van slimme camera’s kunnen dan weer geluiden zoals alarmen of hulpkreten herkennen, waardoor er eveneens sneller en hopelijk tijdig kan ingegrepen worden. Verder kunnen deze camera’s werknemers detecteren die zich binnen een vooraf bepaalde uitsluitingszone bevinden of die tijdens een noodevacuatie nog in een gebouw zijn.

 
 • Temperatuurcontrole

Analyseer warmtebeelden van mensen om te controleren op te hoge lichaamstemperaturen. Zo kunt u personen die mogelijk ziek zijn scheiden van anderen om de verspreiding van infecties te voorkomen. Temperatuurcontrole kan overigens ook ingezet worden om de staat van batterijen, gevaarlijke stoffen en machines te controleren en zo brandgevaar tijdig op te sporen.


 

 

Bescherm uw informatie, goederen, ruimtes en eigendommen

Intelligente videoanalyse verhoogt niet alleen de veiligheid van mensen, maar kan u ook helpen bij de beveiliging van ruimtes en het beschermen van belangrijke informatie of waardevolle eigendommen. Zo is videoanalyse ook uitermate geschikt voor de automatische detectie van verdacht gedrag: hoe sneller het gesignaleerd wordt, hoe sneller uw beveiligingsteam in actie kan komen.
 
Ook in de logistieke sector zijn slimme camera’s erg nuttig. Ze houden niet enkel uw mensen en gebouwen in het oog, maar kunnen bijvoorbeeld ook beschadigde goederen opsporen. De toepassingen zijn echt eindeloos.
 
 

Ook klaar om uw organisatie beter te beveiligen?


Met een intelligente, geautomatiseerde videoanalyse die afgestemd is op de behoeften van uw organisatie kunt u de gezondheid en veiligheid op de werkplek verhogen, de arbeidsomstandigheden verbeteren, de productiviteit opvoeren en uw merkreputatie beschermen. U kunt er ook uw inhoud, informatie en eigendommen beter mee beschermen en er heel wat kosten mee besparen op het gebied van personeel en gegevensopslag.

Slimme videobeveiliging

Perimeterbeveiliging

 • Automatische detectie van inbrekers met AI-technologie die mensen van dieren en bewegende objecten kan onderscheiden.
 • Automatisch alarm en verbinding met het control center.
 • Helder beeld in alle weersomstandigheden en in het donker.

 

Thermische beveiliging

 • Controleer temperaturen van machines, batterijen, etenswaren en andere temperatuur gevoelige goederen tussen de -40 en +550 graden celcius.
 • Met de dual sensoren ziet u direct het normale beeld en warmte beeld naast elkaar.
 • Detecteer brandgevaar voordat het te laat is dankzij een zeer precies automatisch alarm. Onze EN54 gecertificeerde cameras zijn niet afhankelijk van rook en detecteren warme temperaturen al voordat deze het plafond bereiken.

 

Slimme AI camera's

 • De technologie van onze slimme AI camera's staat direct op de camera zelf. Minder afhankelijkheid van communicatie met de servers en een sterkere cybersecurity.
 • Technologie dichtbij huis. Onze camera's worden gemaakt van Duitse kwaliteit.
 • Onze camera's zijn duurzaam en energie efficiënt. Voor een betere toekomst en een betere energierekening.

Make the invisible visible

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsletter en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs en nieuwsartikelen. 

Inschrijven

Blogs

Blogs

5 tips om uw netwerkprinters beter te beveiligen tegen cyberaanvallen

Als het over cyberaanvallen op de werkplek gaat, denkt u misschien vooral aan computers en laptops als gewillige slachtoffers en niet zozeer aan kantoorprinters. Toch zijn netwerkprinters vaak kwetsbaarder dan andere apparaten. Omdat ze in vele...