Cloud computing verbetert efficiëntie en samenwerking

| 7 oktober 2021

Cloud computing verbetert efficiëntie en samenwerking. De voor- en nadelen van werken in de cloud.

Voor de meeste organisaties is werken in de cloud vanzelfsprekend, maar sommige zijn nog onvoldoende op de hoogte van de voordelen. Behoort uw bedrijf of uzelf tot die laatste categorie? Dan leggen we u graag uit wat de meerwaarde is van de cloud. 

Misschien werkt u al in de cloud zonder dat u het beseft. E-mails sturen via Gmail, bestanden opslaan op Google Drive, foto’s delen via Instagram, met uw vrienden communiceren via Facebook, online winkelen, bankoverschrijvingen doen en ga zo maar door: het gebeurt allemaal in de cloud. Cloud computing maakt dus deel uit van vrijwel alles wat we in het dagelijks leven doen. Stel u nu eens voor dat dezelfde functionaliteiten en voordelen – lees: mobiliteit, schaalbaarheid en vrijheid – ook beschikbaar zijn voor uw professionele taken: hoeveel voordelen zou dat kunnen opleveren voor uw organisatie?  
 

Wat is cloud computing? 

In plaats van gegevens op te slaan, beheren en verwerken via uw lokale server of uw pc gebruikt u externe servers die gehost worden op het internet: dat is, in een notendop, cloud computing. En dat werken in de cloud wordt alsmaar populairder: in 2020 gebruikte de helft van de bedrijven in de Europese Unie cloud computing. Niet verwonderlijk, want het heeft veel voordelen. 
 

De aantrekkelijke voordelen van cloud computing 

Werken in de cloud is voor zowel grote als kleine bedrijven een enorme meerwaarde en wel hierom: 

Flexibiliteit 
Cloud computing biedt uw bedrijf een zeer flexibele manier van werken. De juiste oplossingen kunnen immers worden aangepast aan de zakelijke behoeften van uw organisatie. U heeft daarbij vaak de keuze tussen verschillende SLA’s of servicelevelagreements. .  

Daarnaast biedt het ook een perfecte oplossing voor een nieuwe manier van werken. Dankzij de cloud kunnen bedrijven wereldwijd hun medewerkers naar behoren ondersteunen om thuis te blijven werken. Efficiënt samenwerken door het gebruik van allerhande cloudoplossingen en applicaties is intussen de norm. Werknemers hebben zo snelle, veilige en stabiele toegang tot alle applicaties en gegevens, waar ze zich ook bevinden.  

Efficiënter documenten printen is een mooi voorbeeld van hoe de cloud flexibiliteit biedt. Werknemers kunnen bestanden naar de cloud sturen en ze printen als ze op kantoor zijn, en dat via een authenticatiesysteem. Mobiel printen bestaat natuurlijk al een tijdje, maar bij cloud printen is het niet langer nodig om de toestellen met hetzelfde netwerk of via een VPN te verbinden. 

Schaalbaarheid 
Werken in de cloud geeft u ook de mogelijkheid om uw opslagcapaciteit te schalen naar de behoeften van uw organisatie. Zit uw bedrijf in een rustige periode, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over het aanhouden van een te groot IT-budget. U kunt met een gerust hart tijdelijk downscalen en weer opschalen wanneer de drukte toeneemt. 

Kostenefficiënt 
De uitgaven die nodig zijn om hardware en software aan te kopen en on-premise datacenters en servers te laten draaien, zijn verleden tijd. Met cloud computing kunt u immers een groot deel van de kosten uit handen geven aan de cloud provider en maakt u investeringen vrij die u elders in uw organisatie kunt inzetten.  

Verhoogde productiviteit 
Cloud services bieden doorlopend onderhoud voor alle bronnen die uw bedrijf gebruikt. Software-updates en beveiligingspatches worden voor u gedaan, zodat uw data veilig is voor cyberbedreigingen zoals ransomware. Aangezien deze updates automatisch zijn, geen downtime veroorzaken en zorgen voor nieuwe functionaliteiten, bent u verlost van een enorme IT-onderhoudslast.  

Betere beveiliging van gegevens en informatie 
Datasecurity is de grootste zorg van bedrijven bij het verhuizen naar de cloud. Niet echt vreemd, want uw data is erg waardevol voor een goede en succesvolle bedrijfsvoering. Controleer daarom regelmatig of uw cloudprovider de hoogste beveiligingsnormen garandeert. Ze omvatten een Zero Trust Policy, een datacenter dat ISO 27001-gecertificeerd is, een end-to-end encryptie voor uw gegevens en disaster-recoverymaatregelen. Ga na of uw IT-partner 24/7 bewaking, een ononderbroken stroomvoorziening en doorlopende automatische beveiligingsupdates voorziet. 

De mogelijkheden van cloud computing zijn eindeloos: toepassingen voor samenwerking tussen medewerkers, het opstellen van automatische workflows, CRM, data-analyse enzovoort.  
 

Enkele kleine nadelen om rekening mee te houden  

Zijn er dan geen minpunten aan werken in de cloud? Natuurlijk wel, maar ze zijn eenvoudig op te lossen. We sommen ze even voor u op: 

One size does not fit all 
Er zijn verschillende cloudmodellen beschikbaar, waaronder publieke, private en hybride cloud. Dat betekent dat u op zoek moet gaan naar de juiste aanpak voor uw individuele behoeften. Gelukkig kunt u deze cloudmodellen combineren met een multicloudstrategie. 

Verandering is niet eenvoudig 
De fysieke verschuiving van on-premise naar de cloud is misschien naadloos en eenvoudig, maar de mentale verandering is dat niet altijd. Ook al zullen uw medewerkers weinig hinder ondervinden van de overstap, toch zal niet iedereen makkelijk te overtuigen zijn. Niet onlogisch, want mensen zijn vaak op hun hoede voor technologische veranderingen (vooral als ze bang zijn voor inbreuken op de privacy). U zal dus een geschikte veranderingsstrategie moeten hanteren, zodat u iedereen aan boord krijgt. 

Een helpende hand is nodig 
De integratie van de cloud in een bestaande infrastructuur doet u niet alleen, het moet professioneel gepland en uitgevoerd worden. Schakel daarom een ​​externe partner in die kan helpen bij het opzetten van een geschikte migratiestrategie. 

Wenst u meer informatie over werken in de cloud? Benieuwd hoe cloud computing ook het printen van bedrijfsdocumentatie kan vereenvoudigen? Of wilt u aan de slag met de cloud en zoekt u een professionele IT-partner?  Neem dan snel contact op met ons. Samen bekijken we de mogelijkheden voor uw organisatie!  
 

Blog

Blog

Konica Minolta viert haar succes op drupa met meer dan 200 beursverkopen

Na het demonstreren van end-to-end workflowdemonstraties met betrekking tot de belangrijkste aspecten van toner, inkjet, decoratie, afwerking, etiketten en verpakkingen en het tonen van een holistisch concept van toekomstige trends op drupa 2024...